Földházak Magyarországon: télen fűt, nyáron hűt

2010. március 18., csütörtök, 08:58 • Utolsó frissítés: 2010. március 18., csütörtök, 10:02
Szerző:


Címkék: ; ; ;

A dombház lényegében egy földbe süllyesztett körkörös alaprajzú épület.

A dombház lényegében egy földbe süllyesztett körkörös alaprajzú épület. Mivel nincs hagyományos teteje, az épület boltívekből, kupolákból áll, amit 60-70 cm vastagságú földtakaró borít. Az ebbe ültetett növényeknek köszönhetően a dombház néhány év alatt "visszaépül", beleolvad a természetbe.

A ház központi része, lelke a bordás-kupolás lakótér, amely a lemezkandallón túl hőszigetelt üvegezésű télikertbe majd az előtetővel fedett lugasba és onnan a kertbe folyik át.

Dombház Lőrinciben - Hegedűs Zsolt egyik első munkája
Dombház terve Pilisjászfalun - Válóczy Balázs
A szobák körkörös elrendezésének köszönhetően a házat szó szerint körberagyogja a napfény. Így pont az ellenkezője igaz, mint amit sokan vélnek. A földház, ablakainak és a tető bevilágítóknak köszönhetően, világos, derűs hangulatú, még a fényszegényebb időszakokban is.

Az üzemeltetés azonos alapterületű szokásos lakóház fűtési-világítási költségeinek 60 százalékát teszi ki. A fűtésre a télikertben elhelyezett gázcirko szolgál. Innen kapja a melegvizet a fürdőszoba, és a radiátorok, illetve a sugárzó falfűtés is - írta a Dombházunk.

A dombház építészetéről egy könyv is megjelent:

 

 

A Lőrinci építkezés mellett Hegedűs Zsolt közreműködésével mintegy 40 dombház épült Magyarországon. Gyűrűfű, Tinnye után Balassagyarmat, Bőny, Csömör, Dányszentkirály, Debrecen, Fót, Gyöngyöstarján, Kápolnásnyék, Lábatlan, Máriahalom, Mogyoród, Őrbottyán, Pilisszántó, Surány, Szászberek, Tököl, Üröm, területén. Néhány településen több ház is épült. Közülük néhány nem kifejezetten dombház. Némelyik fűtetős, vagy házlény külsejű organikus építmény, vagy a dombház és organikus formák keveréke.

(via Abbcenter, Dombházunk)

Mikor elég jó egy tető?
Mikor elég jó egy tető?

Az ember több ezer éve kezdett házakat építeni, azóta a technika rengeteget fejlődött.

Hirdetés
4 HOZZÁSZÓLÁS
2010. november 27., 21:29 HAX

Nemhiszem hogy nagyon betudnának nézni ha befüggönyözöm vagy fedett üveget rakok oda. amúgy meg igaz is hogy csak olyan helyen jó megvalósítani ami távol áll a víztől mert szerintem senki nem szeretne árvíz idején halakkal aludni. és hölgyek urak, a vakondoktól nemkell félni mert a téglás falon pl nem ássák át magukat. amúgyis megéri mert ez egy kissebbfajta villa

2010. március 18., 15:19 vakarékpina

Na erre itt biztos nem adnának építési engedélyt. Ezek nem földházak, hanem földdel beszórt házak. Tök jó lehet, amikor a falon bemászik egy vakond.

2010. március 18., 12:16 Hűlyeség

Árvízben omlik!

2010. március 18., 10:48 gonosz maci

Csak olyan helyen érdemes megvalósítani, ahol nincs kitéve annak, hogy naponta benézzenek a kedves elkövetők. Ugynis kimondottan hívalkodó építmények, kifejezetten csábít arra, hogy felmásszanak rájuk, ahonnan tisztán látható, hogy mit is tartunk bent, és hol...

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Földházak Magyarországon: télen fűt, nyáron hűt
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Ajánlat
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X