szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az OTP Jelzálogbank Ingatlanértékelési Főosztálya által készített termőföld értéktérkép szerint az ország területének...

Az OTP Jelzálogbank Ingatlanértékelési Főosztálya által készített termőföld értéktérkép szerint az ország területének 83 százaléka, közel 7,7 millió hektár áll művelés alatt. Ennek 59 százaléka szántó, negyede erdő, 13 százaléka rét és legelő, míg az egyéb művelési ágak - például szőlő, gyümölcsös, halastavak - aránya 4 százalék alatti. A szántóföldek a művelt területen belül a legnagyobb arányt - 85 százalékot - Békés megyében érik el, míg Nógrádban ez mindössze 36 százalék.  
Az országosan növekvő termőföld-árak területileg nagy eltéréseket mutatnak. Míg 32 kistérségben csökkent az ár 2008-2010 között, addig 60 esetben átlag alatt, 81-ben pedig átlag feletti árnövekedést regisztráltak. 

Az átlag feletti növekedést mutató területek legtöbb esetben az autópályák, főbb utak vonalához, a nagyobb városokhoz, régióközpontokhoz, valamint a lokális szinten fejlett infrastruktúrával rendelkező térségekhez köthetők. Így például Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megyében az M5-ös, míg Pest, Fejér és Tolna megyében a két éve átadott M6-os autópálya nyomvonala környékén nőttek az árak. 

A kialakult árakban is igen nagy az eltérés: az elemzők a minimumnak a nagyjából 150 ezer forintos hektárárat tekintették, míg a felső határ ennek akár a tízszerese is lehet.

Az átlagos hektár-ár tavaly Bács-Kiskun megyében 414 ezer, Baranyában szintén 414 ezer, Békésben 574 ezer, Borsod-Abaúj-Zemplénben 318 ezer, Csongrádban 451 ezer, Fejérben 638 ezer, Győr-Moson-Sopronban 581 ezer, Hajdú-Biharban 572 ezer, Hevesben 346 ezer, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 383 ezer, míg Komárom-Esztergom megyében 494 ezer, Nógrádban 313 ezer, Pest megyében 576 ezer, Somogyban 484 ezer, Szabolcs-Szatmár-Beregben 419 ezer, Tolnában 564 ezer, Vasban 478 ezer, Veszprém megyében 468 ezer, Zalában pedig 386 ezer forint volt a közzétett elemzés szerint.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Eltűnt egymillió hektár föld

Az ország 7,78 millió hektár termőterületéből csak 6,81 millió hektárra vonatkozóan tartalmaz adatokat a földhivatalok...