szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Budapest belvárosában havi 40 ezer forint alatt lehetetlen albérletet találni.

Budapest belvárosában havi 40 ezer forint alatt lehetetlen albérletet találni. Számos ingatlanhirdetési portál eleve csak ezen összeg fölött kínál albérletet. A szegmensen belül viszont nagy a szórás. Léteznek mini garzonok, elfogadható rezsivel és nagy alapterületű lakások, hatalmas rezsivel.

Bár az olcsó albérletet keresők általában egyedül vagy a párjukkal költöznek, a szobaszám általában nem meghatározó keresési szempont. Ebben a szegmensben ugyanis majdnem mindig mini garzonokat (szoba-konyha) kínálnak, amelyek többsége galériázott. Ugyanakkor, ha valaki időt szán rá, kis szerencsével kifoghat egy kedvező ár-érték arányú ingatlant.

Tanácsaink

1. Az olcsó albérletek egyik jellemzője, hogy felújításra szoruló, régi pesti bérházakban találhatók, amelyeknek magas a közös költsége. Hiába kis alapterületű a lakás, ha a fenntartása relatíve drága. Első kérdésünk a telefonban mindig a tételes rezsi legyen. Különösen a korszerűtlen hűtőgép vagy elektromos vízmelegítő az, ami jócskán megdobja az áramfogyasztást.

2. Második közös jellemző, hogy ezek a lakások általában udvari fekvésű, alacsony emeletiek. Ez nemcsak a rezsit befolyásolja (mert pl. északi fekvésű a lakás, tehát drágább kifűteni télen), de az életminőséget is (egy főre jutó napfény-mennyiség). Második kérdésünk a telefonban a lakás fekvése legyen. Ha nem északi fekvésű a lakás, máris beljebb vagyunk.

3. Harmadik fontos jellemző a lokáció: ezen belül a környék közbiztonsága, a ház állapota, és a lakás elhelyezkedése. A belvárosban ugyanis vannak olyan utcák, amelyek kifejezetten veszélyesek közbiztonsági szempontból (pl. a VIII. kerületi Népszínház utca, Tavaszmező utca), ezeket kerüljük! Ha a ház és a lakás nem megfelelő zárható, ha a folyosókat nem védi külön ajtórács, óvakodjunk a beköltözéstől. Egy földszinti, udvari lakás várhatóan jobban ki van téve a betörési kísérletnek, mint a magas emeletiek.

Ha a fenti három kérdésre pozitív választ kapunk (max. 30 ezer forint rezsi, nem északi fekvés, biztonságos ház), soroljuk előre a listánkon az adott albérletet. A további tájékozódást segítik a betörésekről, illetve a budapesti bűntérképről szóló cikkeink. Ne feledje: egy albérlet fenntartásához minimum a bérleti díj háromnegyedének megfelelő összeg szükséges. Esetünkben ez havi nettó 40+30 = 70 ezer forintot jelent.

Aktuális kínálatok

Kétszobás, olcsó albérletet kínálnak a Király utca-Akácfa utca kereszteződésében. Havi 40 ezerért alap-bútorokkal (ágy, mosógép, hűtő, asztal, tévé, szekrény) felszerelt, közepes állapotú, utcára néző lakást bérelhetünk. A 40 négyzetméteres lakás rezsije a tulajdonos szerint összesen 40-42 ezer forint.

A Rottenbiller utcában egy háromszintes ház első emeletén, udvari, déli fekvésű (tehát világos), 1 szobás lakást kínálnak. A közös költség 7500 forint, minden egyéb kiadás a fogyasztás függvénye. A lakás jó állapotú, teljesen bútorozott.

Júliustól kiadó az V. kerületi Zoltán utcában egy tágas, 80 négyzetméteres, 2 szoba plusz hallos, jó állapotú lakás 50 ezerért. Teljesen vagy részben bútorozva bérelhető. Háziállat hozható. Saját, zárt ajtóval elkerített előtérrel rendelkezik. Diákoknak vagy családnak is ideális lehet. Határozatlan időre bérelhető, kéthavi kaucióval. Hátránya a magas rezsi, amely télen elérheti az 50 ezer forintot is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!