Frappáns családi ház 12 millióból egy lejtős telken

2011. június 19., vasárnap, 11:25 • Utolsó frissítés: 2011. június 19., vasárnap, 11:28
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

A 130 négyzetméter alapterületű családi ház Mexikó közelében épült fel, dimbes-dombos területen, nem éppen ideális...

A 130 négyzetméter alapterületű családi ház Mexikó közelében épült fel, dimbes-dombos területen, nem éppen ideális helyen, mert a telek erősen lejt. Mindössze 12 millió forintnak megfelelő amerikai dollárt költöttek rá. A tervezők a telek adottságait aknázták ki, s a végeredmény egész meggyőző: a kockaháznál izgalmasabb, a hagyományos házaknál extrább házikó született.

Az épület a nyugati oldala „átlátszó”, üveghomlokzatot alkalmaztak, nemcsak azért, hogy a délutáni napfényt hasznosítsák: így láthatók az Izttlacihuatl és a Popocatepetl vulkánok is a házból. A többi oldal - egy-egy kisebb ablaktól eltekintve - majdnem teljesen zárt. A belső terek az utcafront felől is takarásban vannak; a zárást az uralkodó széljárás miatt tartották indokoltnak a tervezők.

A belső lépcsősor olyan, mintha a terep folytatása lenne, követi a telek lejtővonalát. A sík talaj nyújtotta kényelmet az épülethez csatlakozó kifutó pótolja. Ez a belső tereket köti össze a kerttel, itt lehet pihenni, napozni, nézelődni, a kifutóról belátható egész Mexikó. 

A markáns vonalvezetésű ház egyáltalán nem tűnik darabosnak, ennek érdekében optikai trükköt is bevetettek. A zárt homlokzatokat átlósan „megfelezték”, s az így kapott szabályos háromszögeket fehér-szürke festékkel vonták be. Időjárási katasztrófákat is kibír – az idehaza 20 éves GERARD tető rácáfol az építőipari válságra
Időjárási katasztrófákat is kibír – az idehaza 20 éves GERARD tető rácáfol az építőipari válságra

A tornádók és földrengések által gyakran sújtott Új-Zélandon 1957-ben megalapított AHI Roofing akkor még nem lehetett tudatában annak, hogy újdonsága, a világ első bevonattal ellátott, préselt acél...

Hirdetés


Frappáns családi ház 12 millióból egy lejtős telken
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Ajánlat
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X