szerző:
MTI

Várhatóan a jövő hét elején búcsúzik New York legmagasabb épületének címétől az Empire State Building: a város egyik jelképének számító felhőkarcolót a 2001-es terrortámadással lerombolt ikertorony pótlására épülő új New York-i Világkereskedelmi Központ (One World Trade Center) utasítja maga mögé.

Az 1931-ben épült és antennájával együtt 471 méteres felhőkarcoló egészen 1972-ig - az eredeti Világkereskedelmi Központ tornyainak színre lépéséig - számított a metropolisz legmagasabb épületének. Az ikertornyokat elpusztító 2001-es terrortámadás után pedig ismét visszaszállt rá a cím.

A hat éve épülő új New York-i Világkereskedelmi Központ azonban hamarosan túlszárnyalja a 102 emeletes épületóriást - mondta el a kikötői hatóság munkatársa. Hozzátette: "Ha az időjárás engedi, akkor várhatóan jövő hétfőn fogjuk túllépni az Empire State Building magasságát".

Így épült New York - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A Manhattan fölé magasodó One World Trade Center a tervek szerint 2013 végére készül el, és antennájával együtt 541 méteres lesz, túlszárnyalva ezzel az eredeti ikertornyokat is. A csupa üveg felhőkarcoló azon a 6,5 hektáros telken áll, amelyen egyre másra bújnak ki a földből az új épületek. Köztük van a szeptember 11-i tragédiára emlékeztető múzeum is. A terrortámadás több mint háromezer halálos áldozatot követelt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!