szerző:
MTI

Míg a válság előtt, 2007-ben az eladott ingatlanok 45 százaléka cserélt gazdát közvetítőkön keresztül, az arány tavaly már 53 százalékra emelkedett - ismertette Déry Attila, az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat vezető elemzője hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Az eladási megbízások 25-30 százaléka kizárólagos, ekkor a közvetítői jutalék 3,5-4 százalék, míg az egyéb megbízásoknál 5 százalék - számolt be Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója. Az értékesítési idő 4 héttől 6 hónapig tart az OC-nál, egy közvetítő átlagosan 2-3 lakást értékesít negyedévente - tette hozzá Déry Attila, aki szerint a válság előtt a deviza alapú hitellel történő vásárlás olcsóbb volt a bérletnél, ma már azonban a bérlet jár a kisebb havi kiadással. 

Aki ma befektetési céllal vásárol használt lakást, az 10 éves távlatban 8-9 százalékos hozammal kalkulálhat az OC hozam-számítása szerint. Budapesten a használt téglalakások átlagos bérleti díja 1370 forint négyzetméterenként, míg a használt panelben 960 forintért lehet négyzetméterenként lakást bérelni. A családi házaknál ez az összeg 930 forint. 

Az első negyedévben 20 százalékkal több lakás kelt el, mint egy évvel korábban. Ez országosan 500 új, és több mint 10 ezer használt lakást jelent. Ez a kiugrás azonban csak időleges, Déry Attila előrejelzése szerint az idei forgalom a tavalyival lesz azonos.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!