Felértékelődtek az ingatlanközvetítők egy ingatlanközvetítő szerint

2012. május 07., hétfő, 12:36 • Utolsó frissítés: 2012. május 07., hétfő, 12:39
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Míg a válság előtt, 2007-ben az eladott ingatlanok 45 százaléka cserélt gazdát közvetítőkön keresztül, az arány tavaly már 53 százalékra emelkedett - ismertette Déry Attila, az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat vezető elemzője hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Az eladási megbízások 25-30 százaléka kizárólagos, ekkor a közvetítői jutalék 3,5-4 százalék, míg az egyéb megbízásoknál 5 százalék - számolt be Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója. Az értékesítési idő 4 héttől 6 hónapig tart az OC-nál, egy közvetítő átlagosan 2-3 lakást értékesít negyedévente - tette hozzá Déry Attila, aki szerint a válság előtt a deviza alapú hitellel történő vásárlás olcsóbb volt a bérletnél, ma már azonban a bérlet jár a kisebb havi kiadással. 

Aki ma befektetési céllal vásárol használt lakást, az 10 éves távlatban 8-9 százalékos hozammal kalkulálhat az OC hozam-számítása szerint. Budapesten a használt téglalakások átlagos bérleti díja 1370 forint négyzetméterenként, míg a használt panelben 960 forintért lehet négyzetméterenként lakást bérelni. A családi házaknál ez az összeg 930 forint. 

Az első negyedévben 20 százalékkal több lakás kelt el, mint egy évvel korábban. Ez országosan 500 új, és több mint 10 ezer használt lakást jelent. Ez a kiugrás azonban csak időleges, Déry Attila előrejelzése szerint az idei forgalom a tavalyival lesz azonos.

Időjárási katasztrófákat is kibír – az idehaza 20 éves GERARD tető rácáfol az építőipari válságra
Időjárási katasztrófákat is kibír – az idehaza 20 éves GERARD tető rácáfol az építőipari válságra

A tornádók és földrengések által gyakran sújtott Új-Zélandon 1957-ben megalapított AHI Roofing akkor még nem lehetett tudatában annak, hogy újdonsága, a világ első bevonattal ellátott, préselt acél...

Hirdetés


Felértékelődtek az ingatlanközvetítők egy ingatlanközvetítő szerint
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Ajánlat
HIRDETÉS

Eladná a lakását? Ne reménykedjen jó árban!

Egyre-másra jönnek ki az olyan ingatlanpiaci elemzések, amelyek alapján pillanatokon belül nekilódulhatnak az árak, olyannyira, hogy a...

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X