szerző:
Mester Nándor

Királyként kezelnek minket, ha kb. 30 millió forintot szánunk egy lakásra vagy házra. Jönnek az indokok és a hatalmas választék.

Milyen lakást, házat vehetünk 30 millió forintért? Nagyot, szépet, újat vagy most felújítottat. Belvárosit vagy kisebb hegyvidékit, de a legjobb üzletet a megyeszékhelyeken köthetjük. Körképünkhöz gyűjtve az infókat az a benyomásunk alakult ki, hogy szinte lábunk előtt hevernek az eladók. Nem csoda, hiszen óriási a kínálat és egyre többen 6-8 hónapja árulják ingatlanaikat, ami elég sok ahhoz, hogy mostanra már engedjenek belőle.

Az alku mértéke persze függ a sürgősségtől, illetve a lakás méretétől, de ingatlanközvetítőktől származó becslések szerint átlagosan kb.10-15 százalékkal lehet lejjebb nyomni az árat. Az Otthon Centrum szerint idén az első negyedévben használt téglalakásoknál 12,63 százalék volt a teljes árengedmény, amiből 7 százalékot a szerződéskötéskor alkudott ki a vevő, a fennmaradó rész úgy jött ki, hogy ennyivel vitte lejjebb az árat az eladó még az alku előtt.

Kezdjük a fővárossal, azon belül is a szám szerinti első három budai kerülettel. A Vár és a Víziváros körzetében ennyi pénzért igazi nagypolgári otthonokkal kecsegtetnek minket. Jó nagyok a nappalik (25-35 négyzetméter), általában 2-3 szobát kapunk, néhány lakásból tényleg jó a panoráma, nemcsak a hirdetésben állítják ezt. Már-már kötelezően azzal érvelnek a tulajdonosok, hogy közel vannak a szupermarketek és a plazák, és persze nagyon jó a tömegközlekedés, na és ott van a Duna mint zöldövezet.

Az agglomerációs lakóparkokban 80-100 négyzetméteres lakást vehetünk ennyiért
©

Följebb haladva, a II. kerület divatos részein (Törökvész, Zöldmál, stb.) a lakásméret kicsit összemegy, de azért 60-70 négyzetméteres társasházi lakásokat vígan vehetünk ennyiért. Pasaréten az eleganciát is erénynek mondja sok tulajdonos és ők is bedobják a „kiváló bevásárlási lehetőségek a közelben” mondatot.

Érdekes jelenség, hogy a közös költséget nem felejtik ki, a 8-12 lakásos társasházakban ez általában 12-14 ezer forint havonta, de nem mindenütt van benne a vízdíj, viszont többnyire egyedi mérőket szereltek fel, így ez értéknövelő lehet. Néhány kivétel is akad, hiszen a Fillér utcában például egy 107 négyzetméteres, 3+1 fél szobás, dupla fürdőszobás lakást is vehetünk ennyi pénzért, a Törökvészi úton pedig egy háromszobás, nagy teraszos, igaz, felújításra váró otthon kelleti magát, garázs nélkül. Utóbbit általában 2-2,5 millió forintért árulják, de a társasházak zömében szűkebb szabadtéri parkoló terület is van.

Rutai Gábor, a Duna House vezetője arról számolt be, hogy a VI. kerületben vettek ennyiért 2000 után épült lakásokat 100 m2-es méretben, de ugyanitt, ugyanekkora 100 éve épült házban is fogyott. Óbudán 4-5 éve épült 70 m2-es lakásokat is vettek a 30 millió körüli kategóriában. Egyre gyakoribb azonban a 75-80 négyzetméteres, Óbuda legbelsőbb részein található, cirkós, két hálószobás lakás is a piacon.

(képünk illusztráció)
©

Pesten azt tapasztaltuk, hogy még inkább apad a lakásméret az újépítésű lakóparkoknál. A nagyon trendi XIII. kerület Dunához közeli részén csak 55-60 négyzetmétert vehetünk 30 millióért, belső udvaros, sokemeletes új társasházban, ráadásul a garázsért külön kell fizetni. Viszont Kispest gyöngyszemén, a Wekerle telepen 80-100 négyzetméteres, cirkós, felújított, 3-4 szobás lakásokat is vehetünk, egyik-másik duplakomfortos. A vízdíjjal együtt kb. 18-20 ezer forint itt a közös költség.

Királyok lehetünk vidéken

Az igazi királyság azonban vidéken vár minket. Győrben – ahol az Audi miatt egyébként feltornászták az árakat – még így is 80-120 négyzetméteres, belvárosi, csendes utcában lévő, nagy amerikai konyhás lakásokat kínálnak ennyiért. Itt ugyan távol vannak a plázák, de a belvárosban számtalan jó üzlet található és a napi bevásárlás is megoldható, a közlekedés pedig kiváló.

Debrecenben szintén vehetünk ekkora, vagy egy kicsit még nagyobb (130-140 négyzetméteres) lakásokat. Könnyedén hozzájuthatunk 3-4 lakásos társasházi hajlékokhoz, vannak olyan ajánlatok is, amelyek úgy hirdetik magukat, hogy lakásirodának is alkalmas az ingatlan. Megjelentek a befektetési célt megjelölő tulajdonosi hirdetések is, hiszen a cívisváros is egyetemistákkal teli, 2-3 fiatalnak nagyon jó lehet egy ekkora lakás, ami jól szeparálható. A lakbér 90-110 ezer forint között mozog.

©

Pécsett nagy (100-120 négyzetméteres), belvárosi, tetőtéri otthonokra tehetünk szert, sőt vannak ehhez még teraszt is kínálók is. A tetőtériek némelyikében az lehet a jó vétel, hogy opciót szerezhetünk a mellettünk lévő család lakása feletti tetőtérre is. Szegeden a Tisza-part a legmenőbb ebben az árkategóriában, hiszen 4-5 szobás, szintén polgári lakást vehetünk. Kedvencünk az az ötödik emeleti,110 négyzetméteres, amelyikhez – nem tévedés – 92 négyzetméteres terasz is tartozik.

Házak ennyiért főleg a peremkerületekben találtak gazdára Budapesten, ezek méretben, korban eltérőek. Az agglomerációban ez gyakoribb házvásárlási árkategória, itt nem ritka a 2000 után épült, 100-150 m2-es ház adás-vétele. Vidéki kisebb városokban ennyiért már 300m2-es házat, vagy komplett birtokot is kapni – számolt be a hvg.hu-nak Rutai Gábor.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!