szerző:
hvg.hu

Döntő részben hitelből finanszírozott esztergomi és dorogi ingatlanügyleteket bonyolított a több mint másfél éve felszámolás alá vont Esztor Kft. A 10 éve alapított társaság mintegy 2 milliárd forinttal tartozik a beruházásokat hitelező bankoknak.

Több mint másfél éve tart a hitelezőknek, elsősorban a beruházásait finanszírozó bankoknak több mint 2 milliárd forinttal tartozó Esztor Építő és Szolgáltató Kft. felszámolása – írja a Napi Gazdaság Online. A felszámoló Concurs Zrt.ezúttal hat, esztergomi és dorogi ingatlant hirdetett meg. Köztük a legértékesebbet, az Esztergom belvárosában felépített, közel 2600 négyzetméteres területen lévő Erzsébet házat, benne 32 lakást, 5 irodát, 12 üzletet és 34, teremgarázsban kialakított parkolóhelyet, az irányár nettó 1,219 milliárd forint.

A társaságot 2002-ben, elsősorban azzal a céllal hozták létre, hogy a konjunktúrára építve Esztergomban és Dorogon ingatlanfejlesztéseket valósítson meg. Ezeket döntő részben hitelből finanszírozták, és az évtized első felében indított esztergomi beruházások, valamint a dorogi fejlesztések sikeresen zárultak. (A most kiírt pályázatban az ezekben még el nem adott lakást és három üzletet hirdették meg, 20, illetve 10-10 millió forintért.)

Az Erzsébet ház megépítésébe épp a válság kitörése előtt vágtak bele, több mint 1,5 milliárd forintos, az Erste Bank által folyósított hitel segítségével. A kiszemelt foghíjtelek mielőbbi beépítése az önkormányzat számára is fontos volt, mivel csúfította a városképet és megoldást kínált az egyre égetőbb parkolási gondokra is, hiszen a történelmi belváros szívében 6500 négyzetméternyi területen, 193 gépkocsi elhelyezésére alkalmas mélygarázst terveztek. A komplexum 2009 végére elkészült, s az egyre rosszabb piaci helyzet ellenére a beruházó Esztornak az Erzsébet ház jó néhány ingatlanát sikerült eladnia, illetve bérbe adnia, ám mindez kevés volt ahhoz, hogy a többnyire devizában felvett hitelek megemelkedett törlesztőrészleteit fizetni tudják. Növelte a gondokat, hogy a hatalmas, máig nem teljesen befejezett épületegyüttes kivitelezése a tervezettnél jóval többe került.

Az Esztornak 2009-ben, tevékenységének utolsó teljes évében 281 millió forint nettó árbevétel mellett 96 milliós vesztesége volt, kötelezettségállománya meghaladta a 2,1 milliárd forintot. Az Erzsébet ház ünnepélyes átadásakor 2009 decemberében, már sokan tudták, hogy a társaság belebukik történetének legnagyobb fejlesztésébe. 2010 júniusában a jelenleg még két másik esztergomi céget (Ingatlan-Ász és Ingatlan-Globál ingatlanüzemeltető kft.-k) működtető tulajdonos az Esztor székhelyét áttette Nagykanizsára, ám a felszámolást nem sikerült sokáig elodáznia, a 2010 szeptemberében megindított végelszámolás decemberben felszámolásba fordult.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!