szerző:
hvg.hu

Megint csúszik kicsit a magasház bontásának kezdete Pécsen. A munkát elnyerő konzorciumtól azt közölték ugyanis, hogy leghamarabb február végén tudják felállítani a munkához szükséges darut, mert a tervezettnél tovább tart az alapozás kialakítása – írja a Dunántúli Napló.

Így épült a magasház
©

A bontást közbeszerzésen nyerte el a Strabag-MML Kft. és a Landbau Kft. konzorciuma. A szakemberek már elbontották a huszonöt emeletes épület előtti térburkolatot, és ott megtalálták az építéshez használt toronydaru alapozását. Eleinte úgy tervezték, hogy a régi alapot felhasználják az újhoz, de kiderült: az egészet el kell bontani.

Az alapozást tehát elölről kell kezdeni, így az új darut csak február végén állíthatják fel, és március elején indulhat a bontás, ha minden jól megy – derül ki a cikkből.

A kormány a régóta üresen álló toronyhoz bontásához 1,256 milliárd forint egyszeri támogatást nyújtott az önkormányzatnak. Az erről szóló szerződést 2015. október 26-án írták alá, a támogatást november 6-án, egy összegben átutalták az önkormányzat bankszámlájára.

A lap kereste a pécsi önkormányzatot és a Belügyminisztériumot, hogy megtudják, meddig lehet a rendkívüli kormányzati támogatást felhasználni. Azt válaszolták, hogy a pénzt 2016 végéig kell elkölteni a bontásra.

Az önkormányzat dolga az, hogy a bontás költségeit érvényesítse a házhoz kapcsolódó felszámolási eljárásban, és a behajtható összeget a központi költségvetésnek fizesse vissza. Azt nem tudni, mekkora lehet ez az összeg.

©

Bizonytalan az is, hogy be tudják-e fejezni év végéig a teljes bontást. A munkához legalább fél évre van szükség, de nagy hidegben és nagy szélben nem lehet végezni – írja a lap.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!