szerző:
hvg.hu

Robbantással bontották le Pécs határában kedden az egykori bányaerőmű épületét, amely valamikor műemlék volt, de levették róla a védettséget. A területen Európába is egyedülálló kómaközpontot szeretne majd kialakítani egy cég.

A Bama.hu szerint kedden a földdel tették egyenlővé a kazánházat és a gépházat, az északi tömb viszont egyelőre megmaradt. Az egykori bányaerőmű valamikor ipari műemlék volt, de nem tudták őriztetni, és kifosztották, életveszélyes állapotba került. Két éve levették róla a védettséget, így bonthatóvá vált. Az egyik épületet már 2009-ben felrobbantották az egykori szénbánya területén.

Az ezredforduló környékén felvetődött, hogy a volt szénbánya tulajdonában lévő egyik épületben hangversenytermet alakítanak ki, de ebből nem lett végül semmi. 2007-ben filmstúdiót és médiaközpontot akartak itt építeni, végül nem ez a beruházó, hanem a Kóma1 Kutatás-Fejlesztési Egészségügyi Centrum Kft. tett le foglalót a területért, sőt, a teljes vételárat is kifizette.

Terveik szerint kómaközpontot építenének itt, egy olyan, Európában is ritkaságnak számító intézményt, ahol kómába esett betegeket ápolnak. Az ingatlan tulajdonosa szerdára ígért tájékoztatást a terveikről.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!