szerző:
hvg.hu

Az új lakások 14, a használtak pedig 33 százalékkal drágábbak most, mint tavaly októberben. A telkekért 5 százalékkal kell többet leszurkolniuk a vásárlóknak.

Nőtt a kínálat is az új lakások piacán, a fővárosban, a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban október elején 30 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. Emelkedett az átlagos négyzetméterár is a vizsgált településeken, 16 százalékkal 492 ezer forintra.

Az elemzést készítő Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kínálat jelentős bővülésére számítani lehetett, ugyanis 237 százalékkal nőtt az új lakásokra kiadott építési engedélyek száma. ”Sok lakás persze még nincs kész, csak indulóban vagy folyamatban van a fejlesztés, de már tervezőasztal mellől is értékesítik őket” – mondta Balogh László.

Az új lakások Budapesten a legdrágábbak, az átlagos négyzetméterár 582 ezer forintra emelkedett. Ez a tavaly októberihez képest 15, a két évvel ezelőttihez képest pedig 30 százalékos drágulás. A nagyobb vidéki városokban is nőttek az új építésű lakások árai: Debrecenben 367 ezer forint, Kecskeméten 399 ezer forint, Győrben pedig 376 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár október elején.

A használt lakások ára az elmúlt egy évben a tízezer főnél nagyobb településeken 346 ezer forintra rúgott, ami éves szinten 30, 2014 októberéhez képest pedig több mint 50 százalékos drágulás. E szegmensben is a fővárosban a legmagasabb az átlagár, 444 ezer forint.

A nagyvárosi lakástulajdonosok vagyonának értéke is dinamikusan emelkedett az elmúlt évben. Szegeden és Kecskeméten több mint 20 százalékkal nőttek az átlagos négyzetméterárak 236 ezer, illetve 251 ezer forintra, Veszprémben 30 százalékos volt az áremelkedés, ott 273 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra a lakásokat. Győr lett a legdrágább vidéki város: 10,8 százalékos éves áremelkedés után most átlagosan 293 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

Az építési telkeknél kisebb mértékű a drágulás: országos szinten egy telek négyzetmétere 10,5 ezer forint volt októberben, ami 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot, ez valamivel több mint 5 százalékos növekedést jelent 2014 októberéhez képest.

A cég előrejelzése szerint a jövőben fokozatosan tovább nő majd az újlakás-kínálat – 2018 elejéig várhatóan 15-20 ezer új lakást adhatnak át –, ám ez sem hozhat jelentős árcsökkenést. “A használt lakások árai tovább nőhetnek 2017-ben a legnagyobb hazai városokban, de a drágulás üteme vélhetően már csökkeni fog” – foglalta össze Balogh László az ingatlanpiaci várakozásokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!