szerző:
hvg.hu

Sehol nem olyan drágák a lakások, mint Budapesten, de a vidéki nagyvárosokban is láthattunk 20 százalék körüli áremelkedést egyetlen év alatt.

Országos átlagban az új lakások átlagos négyzetméterára idén január elején 500 ezer forint volt, míg a használtaké 377 ezer forintnál járt az ingatlan.com adatai szerint. Az eltérések azonban nagyok az árak között. Budapesten például az új lakások átlagos négyzetméterára 588 ezer forint volt, míg a használtaké 458 ezer forintnál járt. Az élénkebb lakáspiaccal rendelkező megyeszékhelyeken, Debrecenben, Kecskeméten, Győrben, Székesfehérváron, Veszprémben, Szombathelyen 339-392 ezer forint között mozgott az új lakások átlagos négyzetméterára, a használtaké pedig 246-293 ezer forint között járt.

A megyeszékhelyek közül Kecskemét volt idén január elején a legdrágább, ott 392 ezer forintba került egy új lakás négyzetmétere, Debrecen a második 381 ezres árral, Veszprém a harmadik 353 ezer forinttal. Ezek az árak pedig 6-21 százalékos emelkedést jelentenek az egy évvel korábbihoz képest.

Minél kisebb alapterületen minél több szobát szeretnének a vásárlók – ez az új trend látszik az új lakások piacán Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint. Eközben az is látható, hogy mások az érdekei a fejlesztőknek és a vásárlóknak, különösen a több gyereket nevelő családoknak. A beruházok ugyanis minél több lakást szeretnének besűríteni egy-egy társasházba, ez pedig az átlagos alapterületet csökkenti.

Az elmúlt hónapokban változások történtek az új lakások fokozatosan bővülő kínálati piacán. Ma már az elérhető új lakások valamivel kisebbek, mint tavaly: idén januárban az országos adatok szerint 75 négyzetméter volt az átlagméret, szemben az egy évvel korábbi 79 négyzetméterrel. A budapesti újlakás-kínálatban pedig 86 négyzetméterről 78 négyzetméterre csökkent az átlagméret.

Az új lakások piacán országszerte a 60-80 négyzetméteres, legalább háromszobás lakások és a 40-60 négyzetméteres kétszobás lakások iránt a legnagyobb a kereslet, az érdeklődők közel 50 százaléka keresi ezeket.

Nem meglepő, hogy a használt lakásoknál eközben a főbb paraméterekben alig történt változás. Idén januárban egy átlagos eladó magyarországi lakás 63 négyzetméteres és két és fél szobás volt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!