szerző:
hvg.hu

A tereprendezés és a fák kivágása már megkezdődött . Az új fürdő elvileg jövő nyárra elkészül.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. hétezer négyzetméteres fürdőkomplexumot épít a Csillaghegyi strandon, ehhez azonban 246 fát kell kivágniuk - írja az Átlátszó. A hárommilliárd forintos beruházás alapkövét január végén tette le Tarlós István főpolgármester, Varga Mihály gazdasági miniszter, és Szőke László, a BGYH vezérigazgatója. Azóta az építkezés előkészületeiként el is kezdték kivágni a fákat, a kivágni szándékozott 246 fa helyett elvileg 94-et fognak ültetni.

Az Árpád Forrásfürdő fejlesztésére vonatkozó közbeszerzést tavaly szeptemberben írta ki a BGYH, és decemberben kötöttek szerződést a Kalotherm Zrt.-vel, amely 3,1 milliárd forintért végzi el a munkát. A nyílt tenderen ajánlatot tett még a West Hungária Bau (WHB) Kft. és a ZÁÉV Zrt. is, de mindkét céget hiánypótlásra szólította fel a BHGY. A dokumentáció szerint a WHB nem teljesítette ezt határidőben, ezért az ajánlata érvénytelen lett. A ZÁÉV teljesítette ugyan a hiánypótlást, de így sem nyert, mert a Kalotherménél bő 400 millióval drágább, nettó 3,58 milliárd forintos ajánlatot tett.

A közbeszerzési dokumentáció szerint a ZÁÉV 2016. december 7-én előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be a BGYH-hoz arra hivatkozva, hogy a Kalotherm érvénytelen ajánlattal nyerte meg a tendert, de a kérelmet a BGYH két nappal később, december 9-én elutasította.

Az építkezés egyelőre még nem kezdődött el, de az előkészületei már zajlanak. A helyszínen dolgozó munkások is megerősítették az Átlátszó munkatársainak, hogy már elkezdték a területen a fák kivágását – erről a helyszínen tuskók, fűrészpor és levágott ágak tanúskodtak.

A Pagony Táj- és Kertépítész Iroda által készített és az Átlátszónak kiadott kertépítészeti műleírásban azt írják, "a területen kivágásra kerül 246 fa 3 700 cm átmérővel. Átültetésre kerül 7 db idős tiszafa erős visszavágást követően és egy kis mamutfenyő. A fák kivágására az épület építése, a burkolt felületek kialakítása és a fák egészségi állapota miatt (11 db) kerül sor. A kivágott fák pótlására telken belül elültetésre kerül 94 db 30/35 méretű fa, összesen 940 cm átmérővel.” Eszerint csak 11 fa beteg a kivágandók közül, de a kivágott fáknak csak a 38 százalékát pótolják újakkal.

A BGYH azt közölte az Átlátszóval, hogy a fejlesztésnek köszönhetően Budapest egy újabb, egész éven át nyitva tartó fürdőegységgel gazdagodik, ami önerőből, állami támogatás nélkül valósul meg. A projekt keretében a Csillaghegyi strand területén egy 7000 négyzetméteres, teraszos kialakítású fedett fürdő létesül, amelyet összekötnek a meglévő, felújításra kerülő "bunker" épülettel.

A hegyoldalban épülő, hétszintes létesítményben helyet kap egy 33×25 méteres úszómedence, – mely alkalmas lesz úszóversenyek és vízilabda mérkőzések lebonyolítására is – tanmedence, wellness részleg, panorámás étterem, egyik szintjén pedig egy 500 négyzetméteres gyerekparadicsom létesül, hogy a kisgyermekes családok számára egész évben biztosított legyen a fővárosban a fürdési lehetőséget. Kialakításra kerül egy szaunavilág is, mely kibérelhető területként, a fürdőtől lezártan is üzemelhet, ennek érdekében a külső bejárathoz váltókabinos öltöző csoportot terveznek, vizesblokkal. A szaunavilágban helyet kap aromaszauna, ördögszauna, gőzkamra, nagyméretű panorámás finnszauna, hideg- és melegvizes merülő medencével. A külső teraszon körpanorámás élménymedencét terveznek kiépíteni.

A fürdő üzemeltetéséből adódó elfolyó vizek hőtartalmának további kihasználására hőszivattyús rendszereket építenek, melyek az épület fűtését szolgálják. Az épületre emellett napkollektorok és napelemek is kerülnek.

A beruházás időtartalma 20 hónap, nyitás elvileg 2018 nyarán várható.

A csillaghegyi strand területére egyébként egy sípályát és egy focipályát is terveztek, de az Átlátszó azt írja, idén februárban eredménytelen lett az erre kiírt tender, mert senki nem tett rá ajánlatot.

A ciikk megjelenése után a BGYH pontosította a kivágott fák számára vonatkozó adatot. Közleményében azt írja:

A tervezők által meghatározott szükséges fakivágás száma 246 darab, azonban hivatalos engedélyt 124 darab fa kivágására kapott a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.Társaságunk azonban még az engedélyezett számnál is jóval kevesebb fakivágással számol, amelynek pontos meghatározására jelenleg is folynak a tárgyalások. Törekedni fogunk, hogy a kivitelezés során minél több meglévő és egészséges fát megtartsunk, jelen számításaink szerint 62 darab fát kell kivágnunk és 554 darab fa pótlásáról fogunk gondoskodni. A sűrűn fásított telken belül (mely cirka 10 hektár) 554 darab fa elültetése nem biztos, hogy indokolt, ezért a fapótlási kötelezettség teljesítése érdekében fel kívánjunk venni a kapcsolatot a kerületi Önkormányzattal, hogy helyi intézményekbe (óvoda, iskola stb.) fapótlási kötelezettségünkbe történő beszámítással fákat ültethessünk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!