szerző:
MTI / hvg.hu

A már az ELTE-hez tartozó Márton Áron Szakkollégium felújítása elvileg jövőre lehet kész, az elkövetkezendő 6 évben 192 milliárdot szánnak a kollégiumok feltupírozására.

Felújítják a Budapest III. kerületében lévő Márton Áron Szakkollégiumot – közölte Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter csütörtökön. A 2,5 milliárdos beruházás az épületgépészeti, villamossági fejlesztése mellett érinti a tűzvédelmet és a berendezések modernizálását is. 

Balog Zoltán elmondta, hogy 2016. augusztus 19-től a szakkollégium az ELTE részeként működik (korábban a Balassi Intézethez tartozik), a mostani fejlesztések célja pedig, hogy még magasabb színvonalon szolgálják ki a külhoni magyar, illetve a többi egyetemi hallgató igényeit. 

©

A beruházás egy nagy kollégium fejlesztési stratégiának az első lépése, amelyet néhány hónappal ezelőtt hirdettek meg. Ennek keretében 2023-ig 37 467 férőhely felújítását, illetve újak létesítését tervezik mintegy 192 milliárdos beruházással – mondta a miniszter.

A Márton Áron Szakkollégium esetében viszont a felújítás férőhelyeket fog elvenni, mert a modernizálás új tereket is igényel, ezért 993 férőhellyel szemben csak 850 férőhely marad benne, mire végeznek a beruházással. 

©

Balog Zoltán azt mondta, bíznak benne, hogy a kollégiumfejlesztési program nemcsak a magyarországi, hanem a külföldi hallgatók számára is vonzerőt jelent majd, a Stipendium Hungaricum program keretében pedig amúgy is több ezer külföldi hallgató képzését vállalta a kormány. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, örömmel értesült Balogtól arról, hogy a Márton Áron Szakkollégium nemcsak a külhoni magyarság, hanem az anyaországi fiatalok tehetséggondozó helye is lehet a jövőben, emellett beszámolt arról a kormánydöntésről is, hogy támogatják a révkomáromi Selye János Egyetem kampuszát.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja azt mondta, bíznak benne, hogy jövő év második felében lezárulhat beruházás.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!