szerző:
hvg.hu

Ugyan egyetlen 115 évesnél idősebb magyar sem él, az állam felkutatná az ő ingatlanjaikat. A kormány javaslata első ránézésre furcsa, de mégis van értelme.

Az államra szállhat át az ingatlan, ha nem találják a tulajdonost vagy az örököseit – jelentette be Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: az országban lévő 18,3 millió ingatlanbejegyezés nagyjából tizedében hiba van. Ez általában azt jelenti, hogy a négy szükséges adat – név, lakcím, születési dátum, értesítési hely – közül legalább egy hiányzik vagy rosszul adták meg.

A kormány egy első ránézésre nagyon furcsa törvényjavaslattal oldaná meg a problémát. Meg akarják ugyanis keresni az összes olyan ingatlan tulajdonosát, aki 115 évesnél idősebb. Ilyen ember persze nem él Magyarországon, de az egész világon is csak öten, vagyis a módszer arra lesz jó, hogy kiszűrjék, ha a tulajdonos már nem él, de a halála után elfelejtették az ingatlant átírni más nevére.

Ha a helyi járási hivatal nem találja meg a tulajdonos örököseit, akkor egy póthagyatéki eljárást indítanak, ebben az államra szállhat át az ingatlan. Az épület sorsáról az önkormányzat döntheti el, saját maga hasznosítja-e, vagy az ott élők vehetik meg.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!