szerző:
hvg.hu

Tízből kilenc magyar saját tulajdonú ingatlanban lakik. A 35 országot tömörítő OECD országok között ezzel dobogós, harmadik helyezett hazánk. A magas rátának pedig a közvetlen lakhatási célon túli okai is vannak.

Nagyon úgy fest, hogy a címben feltett kérdésre a válasz az, hogy nincs bizony. Legalábbis Magyarországon, illetve a régióban. A közép-európai országok ugyanis hagyományosan uralják a mezőnyt, amikor a lakástulajdonlási statisztikákról esik szó.

A volt szocialista régió társadalmainál erős identitásképző elem a saját otthon, így magyar társadalom is nagyon erősen röghöz kötött – mondja Dúll Andrea környezetpszichológus. Az emberek a felnőttséggel, az önálló élettel azonosítják az ingatlantulajdon megszerzését.

Legalább félé évig keresik

A magyaroknak csak 6 százaléka választja ki a megvásárolni kívánt ingatlant egy hónapon belül. A döntő többség (51 százalék) 2-6 hónapot szán a keresésre. További hatoduk ennél is tovább, de még egy éven belül meghozza a döntést. Létezik azonban emellett az emberek mintegy tizedét felölelő csoport is, akik akár másfél-két évet töltenek az alapos kereséssel, derül ki az OTP Ingatlanpont kutatásából.

A magyarok kicsit több mint negyede az önálló lakhatás megoldását jelölte meg céljaként az OTP Ingatlanpont megbízásából készült kutatásban. Közel hasonló arányban szerepelt az indokok között a más környékre költözés és a nagyobb ingatlan választása. Messze lemaradva jön a generációk szétválása (12 százalék) és a befektetési célú vásárlás (8 százalék).

Ez utóbbi adat kicsit csalóka, valójában többen számítanak ma befektetési céllal vásárlónak, mint feltételeznénk. Az is befektetésnek minősül ugyanis, ha valaki magának, későbbi, élethelyzettől függő értékesítés céljából vásárol ingatlant. „Tehát lakást például azzal a céllal is lehet venni, hogy a későbbiekben önerőt jelentsen egy nagyobb ingatlanhoz. Az életkor előre haladtával pedig ezt értékesítve az ember megteremtheti a tisztes időskor feltételeit, esetleg gyermekének segíthet vele. Ebben az értelemben az ingatlanvétel valójában öngondoskodási vagy befektetési célzatú” – értékel Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!