szerző:
hvg.hu

Kecskeméten nyomoznak Izsák első embere, Mondok József saját használatú vendégháza ügyében. A gyanú többrendbeli költségvetési csalás.

Többrendbeli költségvetési csalás gyanújával nyomoz a Kecskeméti Járási Nyomozó Ügyészség az izsáki polgármester ügyében – tudta meg a 24.hu.

Mondok József EU-pénzből két vadászházat épített magának: két céggel összesen 85 millió forint uniós támogatást nyert vadászpanzió építésére, de az ingatlanokat nem a pályázati feltételeknek megfelelően hasznosította.

©

A Mondok Kft. ráadásul úgy nyert 35 millió forintot 2014-ben, hogy Monok József – mint izsáki polgármester – maga is tagja volt a helyi LEADER-pályázatokról döntő testületnek.

Mint a 444 kiderítette, a vadászházban egy turista sem lakott, maga Mondok József él benne, bár a házat az önkormányzat honlapján mint szálláshelyet vették nyilvántartásba. Igaz, sehol máshol nincs nyoma annak, hogy a vendégházat fizető turisták használhatnák. Azt az Index szúrta ki, hogy az N1 tévének nyilatkozva a polgármester már elismerte, valóban a vadászpanzióban lakik.

Az ügyben már korábban vizsgálatot indított a Magyar Államkincstár. Visszamenőleg megvizsgálják majd Mondok Kft. könyvelését, hogy megtudják, működött-e valaha vadászpanzióként a ház, aminek építésére felvették a támogatást.

"Fuss, Mondok, jön a média" - a konyhán át menekült a vadászházba beköltöző polgármester

Minden módon kerülte a találkozást a sajtóval az a Mondok József, aki egyszerűen beköltözött egy uniós pályázati pénzen felhúzott vadászházba. Pedig dicsőséges nap volt számára a csütörtöki: újraválasztották a lovasszervezetének élén.

Az ügyben előkerült egy másik luxusingatlan is: a Balatontól délre fekvő Karádon 50 millió forint uniós támogatásból épült fel egy vendégház, amelynek kivitelezését a Mondok és fia tulajdonában álló Argo-Wild Kft.-re bízták. A helyi LEADER-keret harmadát felemésztő beruházás eredménye egy olyan vendégház, amelyben a helyiek szerint soha nem fordult meg turista.

Mondok József
©

Az izsáki polgármester ügyében az együttes Berkecz Balázs megkereste Polt Péter legfőbb ügyészt. Az írásbeli kérdésre a Legfőbb Ügyészség terrorizmus, pénzmosás és katonai főosztálya válaszolt. Közölték, hogy a Kecskeméti Járási Ügyészség már vizsgálja a bűnügyet, de az ellenzéki képviselő beadványát a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek is elküldték a további szükséges intézkedések megtétele érdekében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gergely Zsófia Itthon

Dísztó, Zsolnay-kutya, agancsok – így él az izsáki polgármester a vadászházban

Nyílt titok volt, hogy saját maga lakja az uniós pénzből "pazarul" kivitelezett vadászházat az izsáki polgármester, nagy volt nála a vendégjárás, ahogy a másik, karádi házában is – tudta meg a hvg.hu. A birtokunkba került fotókon látszik, hogy már beköltözött, és éppen a beugró ismerősöket kalauzolja – csak éppen nem szállóvendégeket, akiknek a közpénzből felhúzott ingatlant eredetileg szánták.

hvg.hu Itthon

Izsák fideszes polgármestere csendben bevallotta már a vadászházas sztorit

A 444.hu írta meg, hogy a 2015 elejére felépített izsáki vadászházat a helyiek szerint sosem hirdették szálláshelyként, hanem a fideszes polgármester lakik benne. A lap szerette volna erről megkérdezni Mondok Józsefet, de többszöri próbálkozás után sem érte el. Az N1 tévének viszont sikerült megszólaltatnia a politikust, aki érdekes magyarázatot adott arra, miért lakik a házban.