szerző:
hvg.hu

Kecskeméten nyomoznak Izsák első embere, Mondok József saját használatú vendégháza ügyében. A gyanú többrendbeli költségvetési csalás.

Többrendbeli költségvetési csalás gyanújával nyomoz a Kecskeméti Járási Nyomozó Ügyészség az izsáki polgármester ügyében – tudta meg a 24.hu.

Mondok József EU-pénzből két vadászházat épített magának: két céggel összesen 85 millió forint uniós támogatást nyert vadászpanzió építésére, de az ingatlanokat nem a pályázati feltételeknek megfelelően hasznosította.

©

A Mondok Kft. ráadásul úgy nyert 35 millió forintot 2014-ben, hogy Monok József – mint izsáki polgármester – maga is tagja volt a helyi LEADER-pályázatokról döntő testületnek.

Mint a 444 kiderítette, a vadászházban egy turista sem lakott, maga Mondok József él benne, bár a házat az önkormányzat honlapján mint szálláshelyet vették nyilvántartásba. Igaz, sehol máshol nincs nyoma annak, hogy a vendégházat fizető turisták használhatnák. Azt az Index szúrta ki, hogy az N1 tévének nyilatkozva a polgármester már elismerte, valóban a vadászpanzióban lakik.

Az ügyben már korábban vizsgálatot indított a Magyar Államkincstár. Visszamenőleg megvizsgálják majd Mondok Kft. könyvelését, hogy megtudják, működött-e valaha vadászpanzióként a ház, aminek építésére felvették a támogatást.

"Fuss, Mondok, jön a média" - a konyhán át menekült a vadászházba beköltöző polgármester

Minden módon kerülte a találkozást a sajtóval az a Mondok József, aki egyszerűen beköltözött egy uniós pályázati pénzen felhúzott vadászházba. Pedig dicsőséges nap volt számára a csütörtöki: újraválasztották a lovasszervezetének élén.

Az ügyben előkerült egy másik luxusingatlan is: a Balatontól délre fekvő Karádon 50 millió forint uniós támogatásból épült fel egy vendégház, amelynek kivitelezését a Mondok és fia tulajdonában álló Argo-Wild Kft.-re bízták. A helyi LEADER-keret harmadát felemésztő beruházás eredménye egy olyan vendégház, amelyben a helyiek szerint soha nem fordult meg turista.

Mondok József
©

Az izsáki polgármester ügyében az együttes Berkecz Balázs megkereste Polt Péter legfőbb ügyészt. Az írásbeli kérdésre a Legfőbb Ügyészség terrorizmus, pénzmosás és katonai főosztálya válaszolt. Közölték, hogy a Kecskeméti Járási Ügyészség már vizsgálja a bűnügyet, de az ellenzéki képviselő beadványát a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek is elküldték a további szükséges intézkedések megtétele érdekében.

Gergely Zsófia Itthon

Dísztó, Zsolnay-kutya, agancsok – így él az izsáki polgármester a vadászházban

Nyílt titok volt, hogy saját maga lakja az uniós pénzből "pazarul" kivitelezett vadászházat az izsáki polgármester, nagy volt nála a vendégjárás, ahogy a másik, karádi házában is – tudta meg a hvg.hu. A birtokunkba került fotókon látszik, hogy már beköltözött, és éppen a beugró ismerősöket kalauzolja – csak éppen nem szállóvendégeket, akiknek a közpénzből felhúzott ingatlant eredetileg szánták.

hvg.hu Itthon

Izsák fideszes polgármestere csendben bevallotta már a vadászházas sztorit

A 444.hu írta meg, hogy a 2015 elejére felépített izsáki vadászházat a helyiek szerint sosem hirdették szálláshelyként, hanem a fideszes polgármester lakik benne. A lap szerette volna erről megkérdezni Mondok Józsefet, de többszöri próbálkozás után sem érte el. Az N1 tévének viszont sikerült megszólaltatnia a politikust, aki érdekes magyarázatot adott arra, miért lakik a házban.