szerző:
MTI

Ingyenesen a református egyház tulajdonába adná a geszti Tisza-kastélyt az ingatlan felújítása után a magyar állam - az erről szóló, kétharmados támogatást igénylő javaslatot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette kedden az Országgyűlés ülésén.

A kormány szándéka szerint 2,5 milliárd forintból felújítják a geszti Tisza-kastélyt, amelyben emléket akarnak állítani Tisza Kálmán és Tisza István volt miniszterelnököknek, valamint oktatási központot és találkozási pontot hoznának létre a magyar reformátusságnak - közölte Lázár János.

Hozzátette, hogy a felújítás után 2024-ig évi 160 millió forinttal támogatnák a központ fenntartását.

Lázár János a javaslatot indokolva hosszasan beszélt a két miniszterelnök érdemeiről, a tiszántúli protestantizmusban betöltött szerepükről és arról is, hogy Geszt az ország 12. legelmaradottabb járásában fekszik. 

Szerinte a kormány különleges felelősségének tekinti, hogy Békés megyének segítsen, hiszen itt sok helyen még olyan útviszonyok vannak, amelyekkel kevés helyen lehet már találkozni Magyarországon.

Az ingatlanból kiköltözik az ott működő iskola, és vállalták, hogy egymilliárd forintért új iskolaépületet és a csarnokot építenek, amelyet 2017 őszén adnak át. Emellett az önkormányzat óvodát és közkonyhát is épít a településen, amely 2017 májusában lesz kész.
    

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!