szerző:
hvg.hu

A Bors szerint Kövér László csak a jövő évi választás után dönti el, beköltözik-e az új belvárosi házelnöki rezidenciába. Az MSZP-s Mesterházy Attila azt mondta a lapnak, hogy az átalakításhoz felvásárolt lakások kilenc lakóját már kiköltöztették a Balassi Bálint utcai házból.

Négyzetméterenként 640 ezer forintos átlagáron vásároltak lakásokat a kiszemelt Balassi Bálint utcai épületben a régi, patinás bérház kilenc lakójától, hogy a legfelső szinten kialakítsák Kövér László új rezidenciáját – mondta a Borsnak a parlament költségvetési bizottságának elnöke, az MSZP-s Mesterházy Attila. Az érintett lakókat már kiköltöztették az ellenzéki politikus szerint.

A lap azt írja: nettó 2,3 milliárd forintból alakítják ki a belvárosi házelnöki rezidenciát, pedig Kövér László csak a jövő évi választás után dönt a költözésről. Nemcsak a felső szintet, a homlokzatot is átalakítják. A négy hálószobás rezidencián dolgozószoba, díszterem és könyvtár is helyet kap majd.

A HVG kérdésére korábban Wachsler Tamás, a Kossuth tér megújítását célzó program vezetője azt mondta, hogy a Balassi Bálint utcai épület visszanyeri az Országházra hajazó díszeit, amelyek a világháborúban pusztultak el.

A Bors azt is írta, hogy eddig 385 millió forintot költöttek az ingatlanra, a kivitelező a Magyar Építő Zrt. A cég Mészáros Lőrinc üzlettársához, Szíjj Lászlóhoz köthető a lap szerint.

Kövér László és családja most egy szigetszentmiklósi házban lakik, a házelnök felesége a helyi kormányhivatal vezetője. Három nagykorú gyermekük van, így a költözésnél elvileg már nem lenne szempont a család elhelyezése.

Az Országgyűlés Sajtóirodája szerint a Balassi Bálint utcai épület tervezett befejezése 2018 második felére tehető, így elvileg a következő országgyűlési választás után a majdan megválasztandó házelnök dönt a kérdésről.

A beruházás egyes vélemények szerint azért is megkérdőjelezhető, mert állami rezidencia bőven áll rendelkezésre az ország vezetőinek, Kövér László azonban az igényeinek megfelelő, történelmi környezetben lévő rezidenciára vágyott.

A lap emlékeztet: egy másik nagy beruházás is folyamatban van a Kossuth téren. Már építik az új irodaházat a metróállomásnál, amelyet egy alagút köt majd össze az Országházzal. A tervek szerint ide költözik majd az Országgyűlés Hivatala.