szerző:
hvg.hu

Februárban 15,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés, a januári 18,5 százalékos növekedés után. Mindkét fontos alágazatban, az épületépítéseknél és az egyéb építményeknél jelentős, 13,5, illetve 19,7 százalékos volt a növekedés. Emellett a szerződésállomány 117 százalékos bővülése az ágazat további növekedését is biztosítja.

A várakozásoknak megfelelően jelentős bővüléssel zárta a februárt a magyar építőipar: éves összevetésben 15,2 százalékkal nőtt az ágazat termelése. Ez egyben azt jelenti, hogy a januári 18,5 százalékos növekedés után lényegében tartotta a tempót a szektor.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a februári adatokat értékelve elmondta, hogy számítani lehetett az idei jelentős bővülésre, miután tavaly nagyon gyengén szerepelt az építőipar: 2016-ban ugyanis 19 százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye. "A február fordulópontot jelentett abból a szempontból, hogy most mindkét építőipari alágazatban, a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél és az egyéb építményeknél is növekedés volt. Erre pedig hosszú ideje nem volt példa" – tette hozzá a szakember. A februári adatok szerint ugyanis az épületépítési alágazatban 13,5 százalékos volt a bővülés. Az egyéb épületek építésénél pedig 19,7 százalékos emelkedés volt februárban, ami javulást jelent a januári 3 százalékos visszaeséshez képest.

A szakember szerint a szerződésállomány alakulása azt mutatja, hogy továbbra is emelkedő pályán marad az építőipar. Február végén az építőipari szerződésállomány 117 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az épületépítési szerződésállomány 58 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az egyéb épületeknél 178 százalékos növekedés következett be.

A lakásépítések terén hónapok óta töretlen a fejlődés, ráadásul az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban tavaly Magyarországon volt a legerősebb lakásépítési kedv: tavaly 215 százalékkal nőtt a legalább kétlakásos társasházakra kiadott engedélyek száma, ami sokszorosa a 13 százalékos növekedést mutató uniós átlagnak. Az ingatlan.com előrejelzése szerint az idén folytatódhat az építőipar bővülése, azonban a munkaerőhiány befolyásolhatja a növekedés ütemét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!