szerző:
hvg.hu

Egy friss brit felmérés szerint a bulgáriai Napospartot érdemes most választania annak, akinek fontos a jó ár-érték arány, és nem akar egy vagyont kifizetni az üdülésre. A legdrágább hely Ibiza, de a horvátországi Zadart sem ajánlják a szerény jövedelműeknek.

A brit Post Office felmérése szerint a márciusban elérhető árakkal számolva a bulgáriai Napospart volt a legolcsóbb tengerparti üdülőhely Európában. Aki itt nyaral vagy netán itt vásárol apartmant, ár-érték arányban a legjobbat kaphatja – derül ki a tizenkilenc európai hely adatainak összehasonlításából.

A rangsorhoz az adott helyre jellemző napi költséget számolták ki. Utóbbi megállapításához tíz olyan tételt vettek figyelembe, amire egy átlagos turista biztosan költ: például étkezésre, italokra, naptejre.

A Fekete-tenger partján található Napospartra 37 fontos napi költség jött ki a fentiek alapján, Ibizára pedig 131 font.

A bulgáriai Napospart után Portugália Algarve tartománya következett a legolcsóbb célpontok sorában, 58 fontra becsült napi költséggel, majd a spanyolországi Costa Del Sol 61 fonttal.

A legdrágább célpontok sorában Ibiza után az olaszországi Sorrento következett, ott a felmérés szerint naponta legalább 119 font simán elmegy nyaraláskor, és a harmadik helyezett Nizzában is érdemes legalább napi 117 fontnak megfelelő euróval számolniuk a turistáknak.

Andrew Brown, a kutatást készítő Post Office szóvivője szerint a bulgáriai Napospart kedvező napi költsége elsősorban az ottani olcsó élelmiszereknek köszönhető. Úgy számolták, hogy ott egy hétre két személy ebédje és vacsorája kihozható kevesebb mint 175 fontnak megfelelő levából. Franciaország és Olaszország felkapott üdülőhelyein viszont 600 fontnál is több lehet ez az összeg, természetesen euróban értve.

Az átlagos üdülési költségek a vizsgált 19 helyen egy év alatt tizenhét százalékkal emelkedtek egyébként, ennek okai között említik azt, hogy gyengült a font a Brexit-népszavazás óta, valamint egyes helyeken egyébként is megugrottak az árak a turisták számának emelkedésével.

A legnagyobb emelkedést a horvátországi Zadarban regisztrálták, ott egy évet alatt átlagosan 44 százalékkal nőttek a turisták költségei. Portugáliában, Lisszabonban 29 százalékos emelkedést számoltak - összegzik az adatokat a BBC oldalán.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!