szerző:
hvg.hu

Elképzelhető, hogy jövőre a 12 első osztályú csapat közül hatot nem engednek be a saját stadionjába.

A néző- és családbarátnak hirdetett stadionokból épp csak a nézők és a családok hiányoznak a magyar fociban – és elnézve a stadionhelyzetet, könnyen elképzelhető, hogy a helyzet csak rosszabb lesz a nyártól. Az MLSZ a napokban adta ki az első licenceket a következő bajnoki szezonra, ezek alapján pedig több csapat szurkolói is idegeskedhetnek.

Az önmagában nem meglepetés, hogy elsőre csak hat NB I-es és négy feljutásra pályázó klub kapta meg az indulási engedélyt (Diósgyőr, Debrecen, Videoton, Ferencváros, Paks, Kispest, valamint most még NB II-esként a Balmazújváros, a Felcsút, a Békéscsaba és a Soroksár), apróbb hiánypótlásokat minden évben szoktak kérni. Nagyobb problémát jelent, amilyen információk nyilvánosságra kerültek a stadionhelyzetről. Ez alapján ugyanis könnyedén előállhat olyan helyzet, hogy a következő bajnokság 12 csapata közül hat nem játszhat a saját pályáján. Hogy pontosan mennyi, az azon is múlik, ki esik ki és ki jut fel, ahogy persze még a szövetség is változtathat a döntésein.

- Az Újpest stadionját 1999-2001-ben újították fel, majd 2016-ban korszerűsítették a kormány támogatásával, 800 millió forintból, ehhez képest úgy tűnik, nem alkalmas az NB I-re. A csakfoci.hu úgy tudja, Szolnokra költözhet a csapat, hiszen miután ebben a bajnokságban játszottak már kecskeméti albérletben is, hol máshol lehetne jobb helyen a meccs, mint száz kilométerre Budapesttől.

- A Vasas stadionját épp felújítják, emiatt ők most Újpesten játszanak, abban a stadionban, amely ezek szerint 2017 tavaszán alkalmas az NB I-re, nyáron viszont már nem lesz az. A csakfoci.hu arról írt, hogy a Vasas Győrbe költözhet. Ott egyébként volt már fővárosi meccs: négy éve egy Ferencváros–MTK-t kellett ott tartani, mert a Fradi-pályát még építették, a Puskás stadionban pedig a Depeche Mode koncertezett.

- A Haladás stadionját szintén építik, ők ebben a szezonban Sopronban játszanak, 70 kilométerre Szombathelytől. Mivel azonban pályafűtés ott sincs, ellenben nyártól már megkövetelik ezt is, elképzelhető, hogy újabb albérlet után kell nézni.

- A Kispest szurkolói még jól is járnak: nekik csak Budapesten belül kell máshová menniük, mint a saját pályájukra. A Bozsik stadiont 2018 elején kezdik átépíteni, onnantól a Kispest az MTK-hoz, a Hidegkuti stadionba költözik.

- A Diósgyőr is várost vált, de legalább megyén belül marad, az ottani szurkolóknak Mezőkövesdre kell utazniuk, amíg nincs kész a stadion. Persze ez az NB I-es statisztikákat csak akkor fogja rontani, ha bent marad a DVTK.

- Az NB II-ben most második, feljutó helyen álló Kisvárda egyelőre hiába kap másfél milliárdos stadiont A szon.hu-nak úgy nyilatkoztak a klubtól: Nyíregyházát jelölték meg lehetséges hazai pályának, de az ottani stadion nincs alácsövezve, ezért már felvették a kapcsolatot a mezőkövesdiekkel és a debreceniekkel is.

Az MLSZ-nél május 9-én zárul le a licencadás első köre, a már meghozott döntések ellen pedig a jövő héten lehet még fellebbezni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!