szerző:
hvg.hu

Olyan, mint a korábban betiltott fogyasztói csoport, de mégsem az.

Részletes interjút közölt a Portfolio Török Bélával, a lakáslottóként ismert, hivatalosan noknak nevezett konstrukciót egyelőre egyedüliként kínálni képes Carion Csoport vezérével.

A nok működése leginkább a régen betiltott fogyasztói csoportokra hasonlít, de mégsem ugyanaz, a lényege, hogy legalább 120 fő 10-15 éven keresztül dobja össze azt a pénzt, amelyből havonta egyvalaki az új lakását meg tudja vásárolni. A szerencsés vevőt sorsolják, de licitálni is lehet a lehetőségre.

Török Bélát egy konkrét példával is végigszámoltatja a lap. A vezérigazgató azt mondja, hogy ha valaki egy 20 milliós lakást szeretne venni, akkor 15 év alatt havonta 111 ezer 111 forintot kell félretennie, ha viszont belevág a lakáslottóba, akkor belépéskor kifizet 150 ezer forint regisztrációs díjat, majd havonta 101 ezer 333 forintot, amelyért életbiztosítást is kap. Ezzel pedig abban lehet biztos, hogy 180 hónapon belül valamikor megveheti a lakást (amelyhez évi 300 ezer forint állami támogatást is kap).

A konstrukció rengeteg kérdést vet fel, attól kezdve, hogy mi történik, ha a tagok nem fizetik a díjaikat, vagy összehasonlítható mindez a hitelfelvétellel, esetleg a lakástakarék pénztári konstrukciókkal, de a vezérigazgató optimista, szerinte a nok be fog robbanni, és jelentős rést fog kihasítani az újlakás-piacból.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!