szerző:
MTI / hvg.hu

Újabb drága ingatlanokat vettek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai: most az Andrássy úton álló Hétház épületeit. Az eladó a román Kinder-király fiának érdekeltsége lehetett.

A Pallas Athéné Alapítványok 14,9 millió euróért vették meg az Andrássy út 40-42-es szám alatti Ybl Miklós által tervezett épületeket.

Közleményük szerint az eredeti terveken Hétház néven feltüntetett tömb részét képező háromemeletes épületek ma üresen állnak. 

A műemléki védettségű tömbben közel 3500 négyzetméternyi bérbe adható terület van, amelyből két szint kereskedelmi célokra, üzlethelyiségként, a felső szintek pedig irodaként hasznosíthatók. 

Az ingatlanokat az alapítványok felújítják majd, ezzel a közlemény szerint egy biztonságos hozamtermelő ingatlanra tesznek szert és a nemzeti vagyont is gyarapítják. 

A március 31-i állapot szerint a hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 156,06 milliárd forintot magyar állampapírban, 21,53 milliárd forintot bankbetétben, 73,12 milliárd forintot ingatlanban tartottak az első negyedév végén, 17 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektettek be.

A napi.hu beszámolója szerint a két ingatlan a Ramexa Zrt. tulajdonában volt a földhivatali adatok szerint. A cég áttételesen Mudura Sándor érdekeltsége, akinek az édesapja a Romániában csak Kinder-királyként emlegetett Alexandru Mudura volt.

A család neve felmerült a Kulcsár-botrányban is, ugyanis az ügyben megvádolt Kerék Csaba cége, a Britton Capital & Consulting Kft. nagyobb összeget fektetett be Muduráék nagyváradi bevásárlóközpontjába, a Lotus Marketbe.

A két Andrássy úti ingatlanon együttesen 1,85 milliárd forintnyi és 5,6 millió eurónyi jelzáloghitel van, amelyet az Unicredit Bank biztosított, ezért a pénzintézet elidegenítési joggal rendelkezik - tette hozzá a portál.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!