szerző:
hvg.hu

Közel 400 millió forintért kelt el idén a legdrágább ház Magyarországon, a legolcsóbbért viszont 650 ezret kellett fizetni.

Több mint százszoros árkülönbség van egy budapesti luxusingatlan és egy vidéki 20 négyzetméteres családi ház között – gyűjtötte össze az Otthon Centrum. A cégnél idén a listavezető egy 400 milliós budai villa, a másik véglet pedig egy Borsod megyei vályogház, amely telekkel együtt csupán 650 ezer forintért cserélt tulajdonost.

A négyzetméterenkénti ár alapján a legdrágább ingatlanok közül kettőt a belvárosi Banknegyedben, egyet pedig az Andrássy úton adtak el. A legdrágább ingatlanért négyzetméterenként másfélmillió forintot fizetett új tulajdonosa. Ez a lakás mindössze másfél szobás, és 75 millió forintért kelt el. Ha viszont az abszolút ár szerint nézzük, a legdrágább egy Széchenyi-hegy oldalában fekvő, szinte újszerű, igényesen megépített, hatszobás villa lett, közel 400 millióért. Viszonylag gyorsan, alig két hónap alatt sikerült nyélbe ütni az üzletet, de ehhez szükség volt egy átlagos családi ház értékével csökkenteni a vételárat a kiinduló irányárhoz képest.

Az idei legkisebb lakás egy erzsébetvárosi századfordulós bérház első emeletén található 10 négyzetméteres udvari lakás volt, amiért alig 7 millió forintot fizetett új tulajdonosa. 5 négyzetméterrel nagyobb, de bő másfél millióval olcsóbb volt egy szegedi, szintén udvari kislakás.

A legolcsóbb kicsi ház a várakozásokkal szemben nem a keleti országrészben, hanem Győrszabadhegyen talált gazdára, és bár korábbi tulajdonosa közel 3 millió forintot szeretett volna kapni érte, végül megelégedett az 1,3 milliós vételárral, és még így is 5 hónapba telt, míg vevőre talált.

A fajlagosan legolcsóbb vételek között egészen megdöbbentő értékeket is találunk: Zala megyében hatszobás lakást lehetett venni négyzetméterenként 5 ezer forintért. A legolcsóbb ház pedig mindössze 650 ezer forintért cserélt gazdát. A 90 négyzetméteres, két és fél szobás vályogház és a hozzá tartozó másfélezer négyzetméteres telek egy Borsod megyei faluban talált vevőre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!