szerző:
hvg.hu

A két éve vett lakásra a jegybank több mint 30 milliós jelzálogot jegyzett be.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) segíthette hozzá egy 60 négyzetméteres naphegyi lakáshoz Matolcsy György jegybankelnök élettársát, Vajda Zitát – írja a frissen elindult Zoom.hu.

A lap azt írja, Vajda 2015. május 12-én lett a lakás tulajdonosa, az MNB pedig alig három héttel később, 2015. júliusának első napjaiban jelzálogot jegyzett be a lakásra 32,2 millió forint és járulékai értékben, ami arra utal, hogy az MNB által biztosított kölcsönből vásárolta meg a lakást, ezért cserébe jegyezte be a jelzálogot a bank.

Vajda Zita ekkor az MNB dolgozója volt, a jegybankba pedig 2013-ban két nappal azután került, hogy Matolcsy lett a jegybankelnök.

Tavaly május óta viszont Vajda Zita nem dolgozik a jegybanknál, de annak, hogy távozása után az MNB kérte volna a pénz megtérítését és levette volna a jelzálogjogot, nincs nyoma a tulajdoni lapon.

Az nem derül ki, hogy a 32,2 millió forintos jelzálog az ingatlan teljes árát jelentette volna, de a lakás mostani piaci értéke már 42-45 millió forint között lehet.

Az MNB egyelőre nem reagált a lapnak az ügyben feltett kérdéseire.

Vajda Zita tavaly májusi távozásáig nemzetközi szakmai titkári pozíciót töltött be az MNB-nél, ezért munkabérként bruttó 1 730 000 forintot, azaz nettó 1 150 450 forintot kapott. Emellett a jegybank egyik alapítványának, a PADI-nak a kuratóriumába is bekerült, sőt, a szervezet által létrehozott Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. igazgatóságának is a tagja lett, bár a cégbírósági adatok szerint tavaly ősszel innen távozott. Ezen felül egy időben a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány igazgatóhelyettesi székében is ült. Utóbbi pozíciók után a juttatásai bőven meghaladták a havi egymillió forintot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!