szerző:
hvg.hu

A legjobb albérletek órákkal a felvételi ponthatárok kihirdetése után elkelnek. Budapesten alig van hely, ahol 100 ezer forint alatt lehet albérletet találni, vidéken azért egyszerűbb a helyzet.

Holnap kihirdetik a felvételi ponthatárokat, az albérletárak pedig újra kilőhetnek Budapesten és a többi egyetemi városban is. Az ingatlan.com elemzése szerint a lakáskiadók már készülnek, egy hét alatt 5 százalékkal nőtt a kiadó lakások száma. Már a ponthatárok kihirdetésekor megindul a roham, az egyetemek közelében található, valamint a legjobb áron kínált lakások már órákon belül elkelnek.

A kiinduló ár Budapesten 150 ezer forint, most ennyiért lehet találni lakást a fővárosban – nem csoda, hogy a legtöbben nem egyedül keresnek albérletet. Az eltérések nagyok a városon belül, de az átlagot igazán a belvárosi árak húzzák fel, az egyetemekhez közeli, XI. és IX. kerületi lakások átlagos bérleti díja alacsonyabb, igaz, még így is 145 ezer forint. A külső kerületekben persze olcsóbban lehet albérletet találni, Csepelen például már 90 ezer forint az átlag, 100 ezernél pedig Pesterzsébeten és a XVII. kerületben járnak az árak. A legtöbb kerületben 130-150 ezer forint közötti pénzért adnak ki egy lakást.

A többi nagy egyetemi városban ennél sokkal jobban járnak a diákok. Szeged például még a drágábbak közé tartozik, de az ottani 90 ezer forintos átlag is csak annyi, mint amennyiért a legolcsóbb budapesti kerületben lakáshoz lehet jutni. Győr ennél drágább, ott 99 ezer forint az átlag. Pécsett 99, Debrecenben 84 ezer forintról indul a roham.