szerző:
hvg.hu

A legjobb albérletek órákkal a felvételi ponthatárok kihirdetése után elkelnek. Budapesten alig van hely, ahol 100 ezer forint alatt lehet albérletet találni, vidéken azért egyszerűbb a helyzet.

Holnap kihirdetik a felvételi ponthatárokat, az albérletárak pedig újra kilőhetnek Budapesten és a többi egyetemi városban is. Az ingatlan.com elemzése szerint a lakáskiadók már készülnek, egy hét alatt 5 százalékkal nőtt a kiadó lakások száma. Már a ponthatárok kihirdetésekor megindul a roham, az egyetemek közelében található, valamint a legjobb áron kínált lakások már órákon belül elkelnek.

A kiinduló ár Budapesten 150 ezer forint, most ennyiért lehet találni lakást a fővárosban – nem csoda, hogy a legtöbben nem egyedül keresnek albérletet. Az eltérések nagyok a városon belül, de az átlagot igazán a belvárosi árak húzzák fel, az egyetemekhez közeli, XI. és IX. kerületi lakások átlagos bérleti díja alacsonyabb, igaz, még így is 145 ezer forint. A külső kerületekben persze olcsóbban lehet albérletet találni, Csepelen például már 90 ezer forint az átlag, 100 ezernél pedig Pesterzsébeten és a XVII. kerületben járnak az árak. A legtöbb kerületben 130-150 ezer forint közötti pénzért adnak ki egy lakást.

A többi nagy egyetemi városban ennél sokkal jobban járnak a diákok. Szeged például még a drágábbak közé tartozik, de az ottani 90 ezer forintos átlag is csak annyi, mint amennyiért a legolcsóbb budapesti kerületben lakáshoz lehet jutni. Győr ennél drágább, ott 99 ezer forint az átlag. Pécsett 99, Debrecenben 84 ezer forintról indul a roham.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!