szerző:
hvg.hu

900 milliót kapott az MNB-alapítványoktól a Várkert Kaszinót megszerző cég, Budai Kreatív Házat csinálnak belőle.

Összesen 900 millió forint tőkejuttatást kap a Vízház Ingatlankezelő Zrt. a társaságot létrehozó egyik jegybanki alapítványtól, a Pallas Athéné Domus Innovationis-tól (PADI) – írja a cégbírósági adatok alapján a Zoom.hu.

A Vízház Ingatlankezelő ugyanis egyesül egy Sport Zone nevű társasággal, a két cég Vízház Ingatlenkezelő Zrt.-ként működik tovább. A Sport Zone már eddig is a Vízházhoz tartozott, de külön cégként. A Vízház tavaly nyáron vette meg az évtizedek óta üresen álló Várkert Kaszinóra opciós joggal rendelkező Sport Zone Kft.-t, amely ezután le is hívta az opciót.

A két cég most össze is olvad, a nyitó vagyonmérleg alapján pedig a Kaszinó épületét a Sport Zone hozza magával, 3,46 milliárd forintos nyilvántartott értéken. A zrt. jegyzett tőkéje 3,2 milliárd forint lesz. Az új vállalkozás létesítő okiratát ugyan június 23-án írták alá, ám a napokban Vízházzal kapcsolatban a Cégbíróságra érkezett egy alapítói határozat is, amelyet június 21-én írta alá a PADI igazgatója, Bánkuty Tamás, és ez további 900 millió forintos tőkejuttatásról szól, amit a PADI biztosít az új cégnek. Ebből 100 millió forint alaptőke-emelésre megy, míg 800 millió tőketartalékba kerül. A friss forrás nyomai nem lelhetőek fel a Vízház nyitó vagyonmérlegében. A papírok alapján viszont így a jegyzett tőke 3,3 milliárdra, míg a tőketartalék több mint duplájára, 1,55 milliárd forintra hízik.

A jegybanki alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. azt közölte a lappal, hogy a 900 millió forint a Várkert Kaszinó felújítására és az indulásra kell.

Az MNB-hez köthető társaság ugyanis Budai Kreatív Ház néven akarja újranyitni a Várkert Kaszinót, ahova kortárs képzőművészeti kiállításokat, "pezsgő, interaktív programokat" és előadásokat terveznek. Az épület mellett a kertet is rendbe akarják rakni. Hogy pontosan mikorra készülnek el a munkákkal, azt nem közölték.

Korábban egyébként az derült ki, hogy a Vízház Zrt. közbeszerzés nélkül újíthatja fel a Várkert Kszinót, ugyanis a Közbeszerzési Döntőbizottság úgy döntött, hogy bár közpénzből hozták létre a társaságot, az általa végzett tevékenység "nem közszolgálati jellegű, a törvény szavaival fogalmazva ipari, kereskedelmi jellegű tevékenységnek minősül", ezért nem kell közbeszerzés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!