szerző:
hvg.hu

Az állam háromszor annyiért vette meg a mélygarázst egy luxemburgi hátterű cégtől, mint amennyiért az hozzájutott.

Nyomozás indul a budapesti Pollack Mihály téri mélygarázs eladásának ügyében – írja a Magyar Nemzet, amely úgy tudja, a Fővárosi Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelte el az eljárást.

A lap korábban arról írt, hogy egy luxemburgi tulajdonú magáncég többször annyiért adta tovább a magyar államnak a józsefvárosi mélygarázst, mint amennyiért maga hozzájutott.

A luxemburgi hátterű Tállya Hotel Invest Kft. ugyanis 1,2 milliárd forintért jutott hozzá a Nemzeti Múzeum mögötti mélygarázshoz, majd 3,65 milliárdért adta azt tovább a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV Zrt.), vagyis több mint 2 milliárd forintot kasszírozott az üzleten. A vásárlásért felelős Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter vezette tárca nem is alkudozott a céggel, ugyanis a kormányhatározatban erre a célra elkülönített teljes összeget kifizették a garázsért.

A Tállya Hotel Invest Kft. a luxemburgi Kagemi AG tulajdona volt, amely társaság a WHB-csoporthoz is kötődik. Tiborcz István, Orbán Viktor veje tavaly vásárolta be magát a WHB egyik cégébe, bizalmasa, Paár Attila pedig jelenleg is tulajdonos-vezetője a cégcsoportnak.

A belvárosi mélygarázst az Erste Bank közel 29 millió svájci frankos jelzálogjoga terhelte, amit 2007 nyarán jegyeztek be az ingatlanra. A hitelfelvétel idején a parkolóban érdekelt volt egy ciprusi cég is, a Wellamo Trading Ltd., de az ingatlan közvetett tulajdonosai közt felbukkant a ciprusi Janata Ltd. offshore cég is, amelyről korábban kiderült, hogy a közelmúltban csalás miatt elítélt Tolnai Sándor volt labdarúgóklub-tulajdonoshoz és üzleti partnereihez köthető.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya korábban elutasította Tényi István volt Fidesz-tag feljelentését a mélygarázs eladásával kapcsolatban, mondván, hogy nem történt bűncselekmény. A határozat indokolásában állt az is, hogy az ingatlant a Tállya Hotel Invest Kft. jelzáloggal és egyéb terhekkel vette, ám tehermentesen adta tovább, és értéknövelő beruházásokat is kivitelezett.

Ezzel szemben a Fővárosi Főügyészség a napokban úgy döntött, hogy igenis fennáll a bűncselekmény gyanúja, ezért hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatát, egyben elrendelte a nyomozást az ügyben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!