szerző:
MTI

Csatornavíz öntött el két alagsori termet.

Noha már két éve, hogy hatszáz köbméter csatornavíz öntötte el az Uránia alagsorát, és a mozi két kamaraterme használhatatlanná vált, a biztosító vitatja a kárigény jogosságát, így a nemzeti filmszínház perre vitte az ügyet – írta a Magyar Nemzet hétfői számában.

2015 augusztusa óta zárva van az Uránia két kamaraterme, a Csortos és a Fábri, amelyek egy nagy felhőszakadás után váltak használhatatlanná, a felújítás azonban még meg sem kezdődött, és jövő nyárig vélhetően nem is fog.

Az épület csatornahálózata nem volt képes elvezetni a 2015. augusztus 17-i viharban lehullott hatalmas mennyiségű esőt – idézte fel a lapnak Elekes Botond, a filmszínház vezetője. Az alagsori mellett ráadásul a kupola padlásterében 120 évvel ezelőtt kialakított csapadékelvezető rendszer is "megadta magát", így a díszteremben is károk keletkeztek.

A mozi munkatársai a "beázás pillanatában" megkezdték a kármentést, a dísztermet egy nap alatt kitisztították, az alagsort a fertőtlenítés után lezárták. Mindenre kiterjedő kárfelmérést végeztek: épületszerkezeti, épületgépészeti, mozitechnikai, belsőépítészeti és restaurátori szakemberek bevonásával készült el az a részletes szakértői anyag, amivel az Uránia megalapozta a biztosítóval szembeni kárigényét.

Ezt azonban a biztosító nem fogadta el, így jelenleg pereskednek az ügyben, ami jelentősen hátráltatja a szükséges felújítási munkálatokat. A mozi ugyanis még az elázott berendezések lebontására sem kapott engedélyt.

Tekintettel a moziévad természetére, továbbá a következő szezonra már meghirdetett programokra, illetve a felújítási munkálatokkal kapcsolatos tervezési, engedélyeztetési és közbeszerzési eljárásokra, a felújítási munkálatok várhatóan 2018 nyarán indulnak el – írta Elekes Botond a lapnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!