szerző:
MTI

Átlagosan 11,6 százalékkal, reálértéken 8,6 százalékkal emelkedtek a magyarországi lakásárak az idén az első negyedévben éves szinten, ami lassulás a 2016. év végi 15,2 százalékhoz, illetve 13,5 százalékhoz képest – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakásárindex-jelentéséből.

Az első negyedév alatt ugyanakkor nominális alapon 2,6 százalékos lakásár-emelkedést mutatott országos átlagban az MNB lakásárindex legfrissebb értéke, ami gyorsabb negyedéves dinamikát jelez az előző negyedév mintegy 1 százalékos növekedésénél.

A lakásárak negyedéves növekedése Budapesten az előző időszaki 2,4 százalékról 3,8 százalékra gyorsult, éves alapon azonban így is lassulás tapasztalható, miután a 2016. év végi 23,5 százalékról 2017 első negyedévére 16,9 százalékra mérséklődött az árak növekedési üteme.

Vidéken a városokban lassult a dinamika negyedéves és éves alapon is, azonban így is egy év alatt 9,2 százalékkal nőttek az árak.

A községekben az év végi csökkenés után az első negyedévben ismét a lakásárak 3,8 százalékos emelkedését lehet megfigyelni, amellyel éves alapon 11,2 százalékkal nőttek az árak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!