szerző:
hvg.hu

Nem napelemeket telepítettek a pécsi Kertvárosban található, 42 lakásos ház tetejére, mert azokat nem tudták volna megfelelően elhelyezni a tetőn. A lakók egy szélturbina mellett döntöttek, amely az első ilyen az országban.

A saját tengelye körül forgó szélturbinát telepítettek egy pécsi tízemeletes panelház tetejére. A szerkezet körül 5-6 méter magas, átmérője elérheti a 2,5-3 métert és már gyenge szél is beindítja. Az előnyei között említik, hogy például egy olyan tízemeletes épület tetejére is felszerelhető, amelyen kisebb-nagyobb, a teret rendszertelenül szétszabdaló felépítmény található – írja a Szabad Pécs.

Balatoni Árpád, a Kertváros Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke elmondta: nem napelemek telepítésében gondolkodtak, mert megfelelő mennyiségű napelemet ennél az épületnél nem tudtak volna megfelelően elhelyezni. A turbinát kifejlesztő kaposvári céget ők keresték, így a pécsi panelház tetejére került fel az első ilyen berendezés – tette hozzá.

A 2 kilowattos szélturbina a lépcsőház és más közös helyiségek, illetve a ház liftjének üzemeltetéséhez szükséges elektromos áramot termeli meg. A beruházás a telepítéssel együtt 3 millió forintjába került a lakóknak, és az előzetes számításaik szerint körülbelül 8-10 év alatt térül meg. Ebbe a megspórolt villamos energia díját, és a visszatermelt energiáért az áramszolgáltatótól kapott pénzt is beleszámolják.

Az igazsághoz tartozik, hogy a szélturbinát  több mint egy éve felszerelték már, de pontos számok még nincsenek, mert a napokban rendszerezik a tesztidőszak eredményeit.

Az nem reális forgatókönyv, hogy egy társasház teljesen leválhat az elektromos hálózatról, még akkor sem, ha a turbinateszt eredményei kedvezőek lesznek. A hagyományos hálózat egyfajta biztonságot ad ugyanis, illetve a rendszerbe sem lehetne visszatermelni a felesleges áramot, és így azért pénzt sem lehetne kapni.

A ház lakói gondolkodnak azon is, hogy nagyobb teljesítményű szélturbinára cserélik le a mostanit, ha jók lesznek a teszteredmények. Az elképzelések között szerepel a lakások bekötése is, de ahhoz be kellene szerezni egy speciális tárolót, ami újabb 1,5-2 milliós beruházást jelentene.

A cikkben olvasható az is: nem kell félni attól, hogy a tízemeletesről leesik a szélturbina, mert a szerkezet öntött vas tartóállványát betonágyban rögzítették, a generátort három ponton rögzítették, és van túlpörgés elleni védelem is a rendszerben.