szerző:
hvg.hu

A Hannibal II nevű épületben több mint négyszáz lakás van. Több hiányossága is van a háznak, és a hatóságok nem akarnak kockáztatni. 850 ember szállását kell megoldani.

Tűzbiztonsági okok miatt kiürítenek egy több mint 400 lakásból álló emeletes házat a németországi Dortmundban. Csütörtök este 7-kor indult a kiköltöztetés.

A társasházból 850 embert kell kiköltöztetni, az első éjszakára egy sportcsarnokban helyezik el őket, és utána megpróbálnak hosszabb távra elfogadható szállást találni nekik – mondták a városvezetés sajtótájékoztatóján a Ruhr Nachrichten beszámolója szerint.

©

A Hannibal II nevű lakóházat a júniusi londoni katasztrófa miatt vizsgálták át. A Camden nevű kerületben leégett a Greenfell Tower egy zárlatos hűtőszekrény miatt. A 24 emeletes toronyház a tűzveszélyes hő- és esőszigetelés miatt égett ki teljesen, 79  ember meghalt. A tragédia után Camdenben több száz lakásból kiköltöztették a lakókat, mert kiderült, hogy azokat az épületeket is ugyanolyan elemekkel burkolták, mint a Greenfell Towert.

Dortmund Hannibal Dorstfeld IMGP8731.jpg
By Smial - Own work (Original text: eigenes Foto), CC BY-SA 2.0 de, Link

Dortmund dorstfeldi részében a Hannibal II nevű épület mélygarázsban gyúlékony hulladékot tárolnak, és a tűzoltóautók nem férnének hozzá az épülethez, ha tűz keletkezne. Kiderült az is, hogy a legutóbbi karbantartáskor és felújításkor elkövetett hibák miatt rövid idő alatt az egész házat ellepné a füst.

A válságstáb végül úgy döntött, hogy az állandó életveszély miatt haladéktalanul kiürítik az összes lakást. Ennek valamint a bérlők elhelyezésének költségét a városháza kiszámlázza az épület tulajdonosának, egy berlini ingatlanüzemeltető társaságnak, amely egy 68 lakásos wuppertali társasházat is birtokol. Azt ugyancsak tűzbiztonsági hiányosságok miatt ürítették ki a londoni tűzvész után.

Egyelőre nem tudni, hogy a Hannibal II és az abban lévő 412 lakás meddig lesz zárva. Lehet, csak hetekig, de az is lehet, hogy hónapokig, ha a tűzvédelmi munkálatok elhúzódnak. Az épületben menekültek is béreltek lakást. A Ruhr Nachrichten szerint a kiürítés nem vonatkozik a nordstadti részben lévő Hannibal I-re.