szerző:
hvg.hu

A Hannibal II nevű épületben több mint négyszáz lakás van. Több hiányossága is van a háznak, és a hatóságok nem akarnak kockáztatni. 850 ember szállását kell megoldani.

Tűzbiztonsági okok miatt kiürítenek egy több mint 400 lakásból álló emeletes házat a németországi Dortmundban. Csütörtök este 7-kor indult a kiköltöztetés.

A társasházból 850 embert kell kiköltöztetni, az első éjszakára egy sportcsarnokban helyezik el őket, és utána megpróbálnak hosszabb távra elfogadható szállást találni nekik – mondták a városvezetés sajtótájékoztatóján a Ruhr Nachrichten beszámolója szerint.

©

A Hannibal II nevű lakóházat a júniusi londoni katasztrófa miatt vizsgálták át. A Camden nevű kerületben leégett a Greenfell Tower egy zárlatos hűtőszekrény miatt. A 24 emeletes toronyház a tűzveszélyes hő- és esőszigetelés miatt égett ki teljesen, 79  ember meghalt. A tragédia után Camdenben több száz lakásból kiköltöztették a lakókat, mert kiderült, hogy azokat az épületeket is ugyanolyan elemekkel burkolták, mint a Greenfell Towert.

Dortmund Hannibal Dorstfeld IMGP8731.jpg
By Smial - Own work (Original text: eigenes Foto), CC BY-SA 2.0 de, Link

Dortmund dorstfeldi részében a Hannibal II nevű épület mélygarázsban gyúlékony hulladékot tárolnak, és a tűzoltóautók nem férnének hozzá az épülethez, ha tűz keletkezne. Kiderült az is, hogy a legutóbbi karbantartáskor és felújításkor elkövetett hibák miatt rövid idő alatt az egész házat ellepné a füst.

A válságstáb végül úgy döntött, hogy az állandó életveszély miatt haladéktalanul kiürítik az összes lakást. Ennek valamint a bérlők elhelyezésének költségét a városháza kiszámlázza az épület tulajdonosának, egy berlini ingatlanüzemeltető társaságnak, amely egy 68 lakásos wuppertali társasházat is birtokol. Azt ugyancsak tűzbiztonsági hiányosságok miatt ürítették ki a londoni tűzvész után.

Egyelőre nem tudni, hogy a Hannibal II és az abban lévő 412 lakás meddig lesz zárva. Lehet, csak hetekig, de az is lehet, hogy hónapokig, ha a tűzvédelmi munkálatok elhúzódnak. Az épületben menekültek is béreltek lakást. A Ruhr Nachrichten szerint a kiürítés nem vonatkozik a nordstadti részben lévő Hannibal I-re.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!