szerző:
MTI / hvg.hu

Most elvileg több fát fognak ültetni, mint amennyit kivágnak.

Bemutatta kedden a városligeti parkrehabilitáció első, ősszel induló ütemének kiviteli terveit a tervező Garten Studio és a projekt kert- és tájépítészeti feladatokért felelős miniszteri biztosa, Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója.

A parkrekonstrukció első üteme most szeptemberben kezdődik, ennek során:

 • a kutyásoknak már most épül egy új kutyafuttató, a későbbiekben majd még egy. Az új kutyasportpálya a Hermina út mellé, egy épületegyüttes helyére kerül, és lesz itt pancsoló- és ásóhely is a kutyáknak, valamint egy ügyességi pálya is. A kutyafuttató több mint fél hektárt foglal majd el, a közvilágítással ellátandó területet tíz méter széles zöldfelületi sáv védi a Hermina út felől.
 • a Szépművészeti Múzeum környezete sétára, rekreációra alkalmas lesz 2018-ra;
 • megújul a közműhálózat és a közvilágítás,
 • lesznek új WC-k,
 • kerékpártárolók,
 • szelektív hulladékgyűjtők,
 • információs táblák,
 • és akadálymentesítenek is. 
 • a Vakok kertje elkerítettsége megmarad, továbbra is elsősorban a vakok és mozgássérültek számára lesz látogatható, de felújítják a tájékozódást segítő burkolatrendszert, felújítják az építményeket, a vízarchitektúrát, a növényzetet, valamint egy új épület, egy pihenőpavilon is épül.
 • a Vakok kertjénél lesz egy új gyógy- és fűszerkert.
 • a Vakok kertje mellett lesz egy sportterület, amit elsősorban, de nem kizárólag a közeli oktatási intézményeknek csinálnak. Itt lesz egy 200 méteres futókörrel, két többcélú labdapálya, távolugró gödör, kültéri fitneszeszközök, két 60 méteres futópálya, okospad és ezek mellett egy új WC.
 • megújítják a faállományt, a beteg és balesetveszélyes, valamint az invazív fajokat értékes, várostűrő fajokkal helyettesítik. Persányi azt mondta, hogy elkészült a Városligeti Faápolási Protokoll, amely "kőbe vésve" tartalmazza a park fáinak ápolásával kapcsolatos eljárásrendet, és ezentúl minden, fákkal kapcsolatos döntés csak a protokoll figyelembevételével születhet meg. Szloszjár György tervező azt mondta,

az első ütemben 39 fát vágnak ki, 67-et ültetnek, míg 19-et átültetnek.

A parkrekonstrukció közbeszerzési eljárásait a napokban írták ki, a munka ezután kezdődik majd, akár már október végén. 

Szloszjár György tervező szerint az első ütem, vagyis mindez egymilliárd forintba kerülhet.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!