szerző:
hvg.hu

Mikor kell megszerezni a szomszédok beleegyezését egy lakásfelújításhoz? Mikor kell statikai szakvélemény például falbontáshoz? Az a lakásfelújító, aki nincs tisztában a szabályokkal, pórul járhat.

Az év eleje óta kevesebb munkálathoz kell építési engedély, de így is problémát okoz, hogy a társasházi tulajdonosok nem ismerik a saját házukra érvényes szabályokat, amelyeket a társasházi törvény mellett a társasházak alapító okirata, valamint a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza - írja a Házfórumra hivatkozva a Privátbankár.hu.

A  társasházi törvény kimondja, hogy az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő elemeket érintő munkálatokhoz a közvetlenül érintett tulajdonosok kétharmadának írásos beleegyezésére van szükség.

Ha például valaki a falak kibontásával összevonna két egymás melletti lakást, a statikai szakvélemény mellett meg kell szereznie a közvetlen szomszédok tulajdoni hányad szerinti kétharmados beleegyezését.

Az engedélyek nélkül a felújító tulajdonos birtokháborítást követ el, ez alapján pedig a helyi jegyző az eredeti állapot visszaállítására, és bírság kifizetésére kötelezheti az tulajdonost.

A helyi rendeletek akár az országosnál szigorúbb feltételeket is állíthatnak a felújítási munkálatok elvégzéséhez. Ilyen lehet például a helyi sajátosságok, és a műemléki településkép védelme.