szerző:
hvg.hu

Mikor kell megszerezni a szomszédok beleegyezését egy lakásfelújításhoz? Mikor kell statikai szakvélemény például falbontáshoz? Az a lakásfelújító, aki nincs tisztában a szabályokkal, pórul járhat.

Az év eleje óta kevesebb munkálathoz kell építési engedély, de így is problémát okoz, hogy a társasházi tulajdonosok nem ismerik a saját házukra érvényes szabályokat, amelyeket a társasházi törvény mellett a társasházak alapító okirata, valamint a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza - írja a Házfórumra hivatkozva a Privátbankár.hu.

A  társasházi törvény kimondja, hogy az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő elemeket érintő munkálatokhoz a közvetlenül érintett tulajdonosok kétharmadának írásos beleegyezésére van szükség.

Ha például valaki a falak kibontásával összevonna két egymás melletti lakást, a statikai szakvélemény mellett meg kell szereznie a közvetlen szomszédok tulajdoni hányad szerinti kétharmados beleegyezését.

Az engedélyek nélkül a felújító tulajdonos birtokháborítást követ el, ez alapján pedig a helyi jegyző az eredeti állapot visszaállítására, és bírság kifizetésére kötelezheti az tulajdonost.

A helyi rendeletek akár az országosnál szigorúbb feltételeket is állíthatnak a felújítási munkálatok elvégzéséhez. Ilyen lehet például a helyi sajátosságok, és a műemléki településkép védelme.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!