szerző:
hvg.hu

A lakások iránt kereslet felfutásával egy időben megszűnni látszik a „panelpara”, az idegenkedés ezektől az ingatlanoktól. Ez is elhangzott az építőiparról és lakáshelyzetről rendezett konferencián, Budapesten.

A kormány képviselője a maga portékáját dicsérte és arról beszélt, hogy a csok jótékony hatást gyakorolt az építkezésekre, egy év alatt 46 százalékos volt a felépült lakások piacán a növekedés aránya. Idén januárban 2000 új lakást építette, és csaknem 9000 építési engedélyt adtak ki. A legtöbb új lakás nem a fővárosban, hanem Győr-Moson-Sopron megyében épült - mondta Hornung Ágnes. A Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára ugyanakkor úgy látja, van még tartalék a rendszerben, mert a piac nem tud igazán beindulni az építőanyag és a munkaerő hiánya miatt. Az általa ismertetett adatok szerint a projektek 20 százaléka késésben van. 

Nő az igény, nő az ár 

Az ingatlanpiacon jelentős drágulás érzékelhető a paneleknél: két év alatt másfélszeresére nőttek a lakásárak. Bár az ellenszenv csökkent, téglaépítésű lakást még mindig jóval többen, a potenciális vásárlók háromnegyede keres- mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.  

Az árak növekedésében az is szerepet játszik, hogy sokan befektetési céllal vásárolnak ingatlant, amit most jó áron ki tudnak adni - zárta előadását Balogh László.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!