szerző:
hvg.hu

A kormány szerint a lakásépítések ötöde már most csúszásban van. Egy felmérés készítői végignézték a budapesti építkezéseket, és ennél jóval rosszabb helyzetet találtak.

A lakásépítések ötöde van csúszásban – mondta el Hornung Ágnes államtitkár a Fókuszban: panelreneszánsz konferencián. Ugyan az építési engedélyek száma 40 százalékkal nőtt az idei első félévben, a felépült lakások száma pedig 46 százalékkal, még mindig nem gyorsul eléggé az új lakások piaca. Az államtitkár szerint ennek két fő oka van: az építőanyag és a munkaerő hiánya.

A legtöbb új lakás Győr-Moson-Sopron megyében épül, az ország többi részén sokan még mindig inkább használt lakást vesznek.

Az ujotthon.hu felmérése szerint Budapesten a legtöbb új ingatlant Újbudán és Angyalföldön építik. A legkevesebb építkezést a külső kerületekben, valamint a már most jól beépített pesti Belvárosban és a Várban tervezik. A felmérés készítői pesszimistábbak az államtitkárnál, ők miután bejárták az építkezéseket, úgy látják: a projektek harmada nem fog határidőre elkészülni.

Zuglóban a legnagyobb a késlekedő projektek aránya, mintegy 54 százalékos. Budán a II. kerületben a legrosszabb az arány, az ott a készülő projektek felénél állapítható meg, hogy később tudják majd csak átadni a lakásokat a vevőknek.

A belvárosban a csúszásban lévő projektek aránya alacsonyabb. A Józsefvárosban becsült 36 százalék volt a legrosszabb a belső kerületek közül, míg a helyszíni tapasztalatok alapján a Belvárosban és Erzsébetvárosban várhatóan minden projekt határidőre elkészül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!