szerző:
hvg.hu

A kormány szerint a lakásépítések ötöde már most csúszásban van. Egy felmérés készítői végignézték a budapesti építkezéseket, és ennél jóval rosszabb helyzetet találtak.

A lakásépítések ötöde van csúszásban – mondta el Hornung Ágnes államtitkár a Fókuszban: panelreneszánsz konferencián. Ugyan az építési engedélyek száma 40 százalékkal nőtt az idei első félévben, a felépült lakások száma pedig 46 százalékkal, még mindig nem gyorsul eléggé az új lakások piaca. Az államtitkár szerint ennek két fő oka van: az építőanyag és a munkaerő hiánya.

A legtöbb új lakás Győr-Moson-Sopron megyében épül, az ország többi részén sokan még mindig inkább használt lakást vesznek.

Az ujotthon.hu felmérése szerint Budapesten a legtöbb új ingatlant Újbudán és Angyalföldön építik. A legkevesebb építkezést a külső kerületekben, valamint a már most jól beépített pesti Belvárosban és a Várban tervezik. A felmérés készítői pesszimistábbak az államtitkárnál, ők miután bejárták az építkezéseket, úgy látják: a projektek harmada nem fog határidőre elkészülni.

Zuglóban a legnagyobb a késlekedő projektek aránya, mintegy 54 százalékos. Budán a II. kerületben a legrosszabb az arány, az ott a készülő projektek felénél állapítható meg, hogy később tudják majd csak átadni a lakásokat a vevőknek.

A belvárosban a csúszásban lévő projektek aránya alacsonyabb. A Józsefvárosban becsült 36 százalék volt a legrosszabb a belső kerületek közül, míg a helyszíni tapasztalatok alapján a Belvárosban és Erzsébetvárosban várhatóan minden projekt határidőre elkészül.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!