szerző:
hvg.hu

Úgy rohannak fel a budapesti lakásárak, hogy az országos átlagot is rekordszintűre húzták fel. Egyre többen vesznek fel újra lakáshitelt

A lakásárak még soha nem voltak ilyen magasak Magyarországon. Az ország szinte kettészakadt: míg a kisebb városokban és községekben nem volt jelentős áremelkedés, addig Budapest több kerületében az elmúlt évek alatt közel megduplázódtak a lakásárak.

A fővárosban az idei első negyedévben 400 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárakat mértek, az építés alatt álló új lakásoknál pedig 670 ezer forintot – derül ki a Lakás2017 összesítéséből.

Az új lakások az V. kerületben a legdrágábbak, ahol 1 millió forintos négyzetméterár alatt szinte egyáltalán nincs új lakás, de több projektben 1,5-2 milliós négyzetméterárakkal is találkozhatnak a vásárlók. Terézvárosban és Erzsébetvárosban is legalább 700-800 ezer forintba kerül egy új lakás négyzetmétere. Új lakáshoz Budapesten legolcsóbban a külső pesti kerületekben juthatunk, ahol néhány esetben 500 ezer forint alatt van a fajlagos ár, ezek azonban többnyire nagyobb méretű sorházi ingatlanok.

A megyeszékhelyek közül Győr a legdrágább, otta lakásárak Budapest legolcsóbb kerületeihez hasonlóak. Emellett az Észak-Dunántúl emelhető még ki, a keleti országrészből pedig Kecskemét és Debrecen az, ahol valamivel magasabbak az árak. A Balaton továbbra is keresett, ott az új építésű vízparti vagy ahhoz közeli projektek emelik jelentően az átlagárat.

Ha valaki nagyobb lakásba költözne, vagy vidéki lakását eladva Budapestre költözne, sokkal nagyobb árkülönbözetre kell számítania, mint néhány évvel ezelőtt. A különbséget a vásárlók jelentős része hitelből fedezi.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!