szerző:
hvg.hu

A lakás árán felül még egyéb költségekkel is számolni kell, és ezeket be kell építeni a kalkulációba.

Használt lakás esetén az alábbi költségek szoktak még felmerülni.

Illeték

Mértéke 15 millió forint alatt 2, egyébként 4 százalék, vagyis egy 20 millió forintos ingatlan után 800 ezer forintot kell fizetni az adóhatóságnak. Ha egy korábbi ingatlanunkat egy éven belül adtuk el, vagy a következő egy évben válunk meg tőle, csak akkor kell illetéket fizetnünk, ha régi otthonunk kevesebbért kel el, mint a megvásárolt lakást.

Ügyvédi és banki költségek

Az ügyvédi díjat jellemzően a vevő fizeti egy adásvétel során, általában a vételár 1 százalékának megfelelő összeggel érdemes számolni.

Felújítás

Egy használt lakás ritkán van olyan állapotban, hogy egyáltalán semmihez nem kell hozzányúlni a beköltözés előtt. Ha mást nem is, de egy tisztasági festést általában meg szoktak tenni az új tulajdonosok még egy újszerű lakás esetében is.

Berendezés

A beépített bútorok, mint a konyhabútor, beépített szekrények, fürdőszobabútorok egy része biztosan marad a régi lakásban, de elképzelhető, hogy egyes különálló szekrények sem férnek el, vagy nem segítik elő az optimális helykihasználást. A költözésre is érdemes 50 ezer forint körüli összeget félre tenni.

Új lakásoknál pedig (az illeték és az ügyvédi-banki költségek mellett):

Garázs, beálló, tároló

A legtöbb fejlesztés esetében a lakáshoz kötelező tárolót, illetve garázst vagy kocsibeállót vásárolni, melynek összege több millió forinttal megdobhatja az eredeti vételárat.

Burkolatok

Az új lakások ára alapvetően tartalmazza a burkolatok és szaniterek árát, ez azonban általában egy bizonyos típusú terméket takar, ami többnyire – természetesen a projekt pozicionálásától függően – középkategóriát jelent, inkább annak is az alsóbb szintjét. Amennyiben a leendő tulajdonos ettől eltérő szaniterekkel és burkolatokkal képzelte el a lakását, van lehetősége a változtatásra, ennek árát azonban bele kell kalkulálni a vételáron felüli költségekbe. A fejlesztő ezért plusz munkadíjat is felszámíthat.

Falak megváltoztatása, konnektorok áthelyezése

Az építkezés bizonyos fázisában még arra is van mód, hogy akár a lakás elosztásán változtassunk – természetesen bizonyos keretek között – például, hogy itt vagy ott egy-egy beépített szekrényt még pont elhelyezhessünk. Ennek pluszköltségeit azonban a vásárló viseli. A plusz kapcsoló, illetve konnektor kérése szintén drágítja a lakást.

Egyéb műszaki tartalom

Projektenként jelentős különbségek lehetnek abban, hogy pontosan mi van benne az árban. Redőnyt már a sok helyen építenek be a lakás vételárának részeként, de akadnak azért olyan projektek, ahol ezek nem alaptartozékai a lakásnak, és utólag kell róla gondoskodnia a tulajdonosnak. Szintén jellemző, hogy a legtöbb esetben csupán a légkondicionáló vagy riasztó előkészítését tartalmazza a vételár, de van arra is példa, hogy még ezek sincsenek benne az alap műszaki tartalomban.

Berendezés

A fentieken kívül az új lakások esetében is kell számolni bizonyos berendezési költséggel, egy konyhabútorra például biztosan szükségünk lesz, ami nem kevés pénzbe kerül gépekkel együtt, és szintén 1-2, vagy akár ennél is több millió forinttal növelheti a vásárlás költségét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!