szerző:
hvg.hu

Zenés, zajos esttel, fényjátékkal ünnepelte a párizsi Eiffel-torony, hogy fennállása óta 300 millió látogatót fogadott.

Tavaly hatmillió látogatója volt a párizsi Eiffel-toronynak és 77, 8 millió eurós bevételt hoztak a látványosságot üzemeltető társaságnak. Csak a belépőjegyekből 66,1 millió euró folyt be. A belépő nemzetközi mércével nem drága. 17 euróért, ez a legdrágább jegy, már liften lehet feljutni a legfelső szintig. Az Empire State Buildingben ugyanez 30 euró, a londoni Towerban 20. Persze, vannak még plusz bevételek az Eiffel-torony vendéglátóhelyein és üzleteiben. A leghíresebb vendéglő, a három Michelin-csillagos Jules Verne étterem, Alain Ducasse sztárséf irányításával évi 18,1 millió eurós forgalmat produkál.

De az Eiffel-torony valójában az éves bevételek nagyon sokszorosát éri. A Monte olasz üzleti tanácsadó kamara becslése szerint, ha az Eiffel-tornyot márkanévnek, komplex vállalkozásnak tekintenénk, mint például a Google-t, vagy Apple-t, az „Öreg Hölgy” üzleti értéke 434 milliárd euró lenne. (Az „Öreg Hölgy” titulus onnan adódik, hogy a torony szó francia megfelelője, „la tour”, nőnemű szó a francia nyelvtan szerint.) Ugyanez az olasz üzleti tanácsadó iroda a római Colosseumot 91 milliárd, a londoni Towert 70 milliárd euróra becsülte. 

Gustave Eiffel annak idején 7,7 millió akkori arany frankból tervezte meg és építtette fel a tornyot. A francia statisztikai hivatal szerint ez mai áron kb. 31 millió euró. Az 1889-es párizsi világkiállításra készült építményt a párizsiak többsége elutasította, förtelmes vasszörnyetegnek tekintették, amely rontja a hagyományos városképet. A történelem nem őket igazolta. A 128 éves „Öreg Hölgy” csak áll némán és iszonyatos pénzt hoz Párizsnak és Franciaországnak. És újabb aranykor előtt áll: Párizs rendezi a 2024-es olimpiát, és a francia főváros pályázik a 2025-ös világkiállításra is. Turistainvázió várható tehát, mert fizetőképes százmilliók élnek bolygónkon, akik szeretnének egyszer feljutni az Eiffel-torony tetejére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!