szerző:
MTI

Híresztelések szerint lenne már vevő a rendkívül jó helyen fekvő épületegyüttesre, amelyet a mostani szabályozás szerint oktatási vagy egészségügyi célra lehetne használni, de a polgármester nem zárja ki az építési szabályzat módosítását.

Nettó csaknem egymilliárd forintos kikiáltási áron, nyílt árverésen értékesíti az egykori pécsi bőrklinika épületegyüttesét a tulajdonos pécsi önkormányzat – így döntött a város közgyűlése csütörtök délután, rendkívüli ülésen.

A Kodály Zoltán utcai ingatlan 2009-ben a magyar állam, a Pécsi Tudományegyetem az önkormányzata közötti csereszerződés alapján került a város tulajdonába. A Leőwey Klára Gimnáziumot akarták ott elhelyezni, de végül mégsem költözött oda, az épület üresen áll.

Páva Zsolt polgármester az ülésen azt mondta: a "meglehetősen leromlott állapotú" épület értéke az új ingatlanforgalmi szakvélemény alapján nettó 992,8 millió forint, ami körülbelül 69 millióval haladja meg a korábbi értékbecslés összegét. A polgármester a hivatal gazdálkodásában összehozott 7,5 milliárd forintos hiányra utalva azt mondta, hogy az ingatlaneladás jelentősen könnyíthet az önkormányzat költségvetési helyzetén.

Páva Zsolt elképzelése szerint az ingatlant transzparens árverési eljárásban értékesítik. A hirdetményt az önkormányzat honlapján, ügyfélszolgálati helyiségeiben és a helyi médiában is közzéteszik, az eredményét pedig október 25-én ismertetik.

Az előterjesztés szerint a pécsi építési szabályzat most az ingatlan oktatási-egészségügyi célú hasznosítását teszi lehetővé. A polgármester szerint lehet, hogy az új tulajdonos nem ilyen hasznosítást tervez, ezért az építési szabályzatban az erre vonatkozó korlátozás módosítása később "megoldás lehet" – olvasható az MTI tudósításában.

Gulyás Emil, az MSZP önkormányzati képviselője az ülésen azt valószínűsítette, hogy az új tulajdonos nem a jelenlegi megkötés szerinti hasznosítást tervez. Egyúttal azt javasolta, hogy még az eljárás előtt módosítsák a hasznosíthatóság kritériumait, mert így a kikiáltási árat "lényegesen meghaladó" összegért találhat gazdára a 18 ezer négyzetméteres, "rendkívül jó fekvésű" ingatlan.

Fogarasi Gábor jobbikos képviselő arról beszélt, hogy az építési szabályzat későbbi módosításával az önkormányzat egy magánvállalkozónak fog kedvezni, akiről azt is megjegyezte: "tudjuk jól, hogy Fidesz-közeli személy lesz". A képviselő-testület 18 igennel, 3 nem és 5 tartózkodás mellett szavazta meg az előterjesztést.

A Szabad Pécs azt írja: a 992,8 millió forint plusz áfára becsült ingatlanra az OTP Banknak jelzálogjog-bejegyzése van 934 millió forint erejéig, egy 18,86 milliárd forintos keretbiztosítéki jelzálog részeként. A lap úgy tudja: azért adják el az épületet, mert valaki jelentkezett érte, de azt nem írják le, hogy ki a titokzatos vevőjelölt, és mit szeretne ott kialakítani. A volt bőrklinika nincs messze sem a belvárostól, sem az orvosi, sem a műszaki vagy bölcsészettudományi kartól, és akár egy páratlan fejlesztés helyszíne is lehet.

A PécsInvest.hu nevű pécsi befektetési oldalon azt írják az épületegyüttesről: a területen összesen öt ingatlan van, mindegyik közművesített. A legnagyobb, majdnem 2000 négyzetméteres, többszintes épület volt korábban a klinika. A második legnagyobb épület 467 négyzetméteres, korábban kiegészítő funkciója volt. A fennmaradó 3 épület 443, 323 és 202 négyzetméteres.