szerző:
MTI

Híresztelések szerint lenne már vevő a rendkívül jó helyen fekvő épületegyüttesre, amelyet a mostani szabályozás szerint oktatási vagy egészségügyi célra lehetne használni, de a polgármester nem zárja ki az építési szabályzat módosítását.

Nettó csaknem egymilliárd forintos kikiáltási áron, nyílt árverésen értékesíti az egykori pécsi bőrklinika épületegyüttesét a tulajdonos pécsi önkormányzat – így döntött a város közgyűlése csütörtök délután, rendkívüli ülésen.

A Kodály Zoltán utcai ingatlan 2009-ben a magyar állam, a Pécsi Tudományegyetem az önkormányzata közötti csereszerződés alapján került a város tulajdonába. A Leőwey Klára Gimnáziumot akarták ott elhelyezni, de végül mégsem költözött oda, az épület üresen áll.

Páva Zsolt polgármester az ülésen azt mondta: a "meglehetősen leromlott állapotú" épület értéke az új ingatlanforgalmi szakvélemény alapján nettó 992,8 millió forint, ami körülbelül 69 millióval haladja meg a korábbi értékbecslés összegét. A polgármester a hivatal gazdálkodásában összehozott 7,5 milliárd forintos hiányra utalva azt mondta, hogy az ingatlaneladás jelentősen könnyíthet az önkormányzat költségvetési helyzetén.

Páva Zsolt elképzelése szerint az ingatlant transzparens árverési eljárásban értékesítik. A hirdetményt az önkormányzat honlapján, ügyfélszolgálati helyiségeiben és a helyi médiában is közzéteszik, az eredményét pedig október 25-én ismertetik.

Az előterjesztés szerint a pécsi építési szabályzat most az ingatlan oktatási-egészségügyi célú hasznosítását teszi lehetővé. A polgármester szerint lehet, hogy az új tulajdonos nem ilyen hasznosítást tervez, ezért az építési szabályzatban az erre vonatkozó korlátozás módosítása később "megoldás lehet" – olvasható az MTI tudósításában.

Gulyás Emil, az MSZP önkormányzati képviselője az ülésen azt valószínűsítette, hogy az új tulajdonos nem a jelenlegi megkötés szerinti hasznosítást tervez. Egyúttal azt javasolta, hogy még az eljárás előtt módosítsák a hasznosíthatóság kritériumait, mert így a kikiáltási árat "lényegesen meghaladó" összegért találhat gazdára a 18 ezer négyzetméteres, "rendkívül jó fekvésű" ingatlan.

Fogarasi Gábor jobbikos képviselő arról beszélt, hogy az építési szabályzat későbbi módosításával az önkormányzat egy magánvállalkozónak fog kedvezni, akiről azt is megjegyezte: "tudjuk jól, hogy Fidesz-közeli személy lesz". A képviselő-testület 18 igennel, 3 nem és 5 tartózkodás mellett szavazta meg az előterjesztést.

A Szabad Pécs azt írja: a 992,8 millió forint plusz áfára becsült ingatlanra az OTP Banknak jelzálogjog-bejegyzése van 934 millió forint erejéig, egy 18,86 milliárd forintos keretbiztosítéki jelzálog részeként. A lap úgy tudja: azért adják el az épületet, mert valaki jelentkezett érte, de azt nem írják le, hogy ki a titokzatos vevőjelölt, és mit szeretne ott kialakítani. A volt bőrklinika nincs messze sem a belvárostól, sem az orvosi, sem a műszaki vagy bölcsészettudományi kartól, és akár egy páratlan fejlesztés helyszíne is lehet.

A PécsInvest.hu nevű pécsi befektetési oldalon azt írják az épületegyüttesről: a területen összesen öt ingatlan van, mindegyik közművesített. A legnagyobb, majdnem 2000 négyzetméteres, többszintes épület volt korábban a klinika. A második legnagyobb épület 467 négyzetméteres, korábban kiegészítő funkciója volt. A fennmaradó 3 épület 443, 323 és 202 négyzetméteres.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!