szerző:
MTI

A török elnök szerint egyesek ideológiai okok miatt ragaszkodnak a kulturális központ épületéhez, és ellenzik annak lerombolását, majd újjáépítését.

Recep Tayyip Erdogan török elnök lebontatja az isztambuli Atatürk Kulturális Központot, a 2013-as Gezi-parki tüntetések szimbólumát, és helyére új kulturális épületegyüttest emeltet.

A Taksim téren álló új épületet már 2019 tavaszán megnyitnák, benne egyebek mellett egy világszínvonalú operaházzal – mondta az elnök hétfőn Isztambulban.

Erdogan kifogásolta, hogy a lebontással és újjáépítéssel szembeni ellenállás nem kulturális okokra, hanem szerinte "ideológiai megszállottságra" vezethető vissza. Az új centrum is a köztársaságot alapító Musztafa Kemal Atatürk nevét viseli majd.

A 2013 nyarán a kormányellenes Gezi-parki tiltakozások idején a tüntetők elfoglalták az AKM (Atatürk Kültür Merkezi) néven emlegetett épületet, miután Erdogan bejelentette a bontás tervét.

Erdogan hétfőn a terroristaszimpatizánsokhoz hasonlította a lebontás ellen tiltakozókat. "Az AKM újjáépítése elleni indulat és Törökországnak a terrorszervezetekkel elleni harcát akadályozni próbáló szellemiség ugyanaz" – fogalmazott.

Az Anadolu állami hírügynökség animációs videója szerint az új épületkomplexum homlokzata a régi épület markáns üveg- és betonfrontját fogja idézni, viszont világosabb és levegősebb lesz. Az eddigi központ állapota már évek óta egyre rosszabb.

Az épület 1969-ben nyílt meg Isztambuli Kultúrpalotaként, hogy ott az állami operaház, az állami balett és az állami színház előadásait mutassák be. Egy 1970-es tűz után renoválták és 1977-ben Atatürk Kulturális Központként építették újjá.

A kulturális minisztérium már 2005-ben javasolta az épület lerombolását. A heves ellenállás miatt a terveket jegelték, de 2008-ban beszüntették az előadásokat.