szerző:
hvg.hu

Ráadásul hiába kicsi, hiába alvó a cég, a kéményseprők a szolgáltatás teljes díját bevasalják. Méghozzá a ház tulajdonosán. Részletfizetésre, kamatmentes halasztásra van lehetőség, de azt kérvényezni kell.

A parlamenti többséget nem hatották meg Áder János államfő érvei, az emberi életekért aggódó vélemények ellenére az Országgyűlés gyakorlatilag változtatás nélkül elfogadta a kéményseprés rendszerének átalakításáról szóló törvényt. A jogszabály értelmében családi házakban megszűnik az évenkénti kötelező kéményellenőrzés. Csakhogy van egy kivétel. Abban az esetben, ha a családi házban (amely ugyan természetes személy tulajdonában van), de ott gazdasági társaság, illetve egyéni vállalkozás bejegyzett székhellyel, vagy telephellyel rendelkezik, már fizetni kell a szolgáltatásért, ráadásul az évenkénti kötelező ellenőrzés is megmarad.

A teljes díjat pedig a tulajdonosnak, vagyis a természetes személynek számlázzák ki, így a családi házban bejegyzett vállalkozás az összeget nem tudja költségként elszámolni. A törvény a Belügyminisztérium értelmezése szerint a díj megosztására, csökkentésére a magánhasználatra tekintettel sem ad lehetőséget, vagyis hiába csak egy sufni a "székhely" egy többszobás házban, ahol többen is élnek egy fedél alatt, a teljes költséget a cég köteles állni.