szerző:
hvg.hu

Az építőipari teljesítmény 2016 elején hatalmasat zuhant, ekkor fogytak el ugyanis az az uniós támogatásokra alapozott állami megrendelések. Az ágazat teljesítménye idén nyár elejére elérte a 2015-ös szintet, uniós projektek és magánberuházások egyaránt motorizálják az ágazatot.

Szeptemberben az építőipari termelés volumene 3,8 százalékkal maradt el az előző havi szinttől, de a csökkenés az augusztusi csaknem 10 százalékos bővülést követte, így nincs szó valódi visszaesésről. 2017 szeptemberében az építőipari termelés volumene 23,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist – derül ki a KSH legfrissebb tanulmányából. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építéséé 22,9, az egyéb építményeké 25,4 százalékkal. Az épületek építésének növekedése szeptemberben is elsősorban ipari épületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült. Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 46,8, az egyéb építményeké 19,1, a speciális szaképítésé 14,3 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 130 százalékkal, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 46,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 211 százalékkal emelkedett. Ez még a tavaly szeptemberi rendkívül alacsony rendelési számok ismeretében is jelentős fejlődésnek számít. Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés közlekedésfejlesztésre, illetve közműépítésekre kötött szerződéseknek az eredménye. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 119,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 33,6, az egyéb építményeké 177 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!