szerző:
hvg.hu

Világszerte ugyanazokat a csatákat vívjuk otthon, derült ki az IKEA kutatásából. Íme, öt tanács, hogy végre jól érezze magát, ha hazaér.

Szelektálás, személyes tér kialakítása, mentális jelenlét, a netezés korlátozása és a befejezetlenség elfogadása – az IKEA 22 országot átívelő, 22 ezer ember megkérdezésével lebonyolított kutatása szerint ezek a tényezők segítenek abban, hogy jobban érezzük magunkat otthonunkban. A svéd bútoróriás negyedik alkalommal készítette el „Az élet otthon” elnevezésű beszámolóját, melyből kiderül, mi okozza a legtöbb küzdelmet és frusztrációt, függetlenül attól, hogy a világ melyik pontján és milyen körülmények között élünk.

A lakótársak különböző igényei – fakadjanak éppen a családon belüli generációs, vagy lakótársak közti személyes különbségekből – öt tipikus konfliktushelyzetet generálnak. Az első és legfontosabb probléma a rendetlenség; a megkérdezettek 49 százaléka szerint a legtöbb vita ennek kapcsán alakul ki. 27 százalékuk pedig úgy érzi, társadalmi nyomás nehezedik rájuk, hogy minimalistábban, kevesebb holmi között éljenek. A felmérés azonban azt mutatja, inkább hajlamosak vagyunk tárolni még a teljesen felesleges cuccainkat is, semhogy végleg megszabaduljunk tőlük. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy világszerte nő a bérelt raktárak száma, és egyre kreatívabb megoldások otthoni tárolási megoldások születnek.

A következő tipikus vitahelyzetet a személyes tér, illetve annak hiánya generálja: az emberek 42 százaléka nehéznek érzi, hogy ilyet egyáltalán kiköveteljen magának. Az összes otthoni vita 17 százaléka pedig amiatt robban ki, hogy behatolunk a másik személyes terébe. Ötből két ember utál lakótársa tárgyaival élni, és ugyanennyien vallották be, hogy dobtak már ki úgy személyes holmit, hogy nem szóltak róla a velük egy háztartásban élő tulajdonosának. Ha állandóan kompromisszumokat kötünk, boldogtalanabbá válunk; a kutatás szerint nem érdemes megspórolni azokat a vitákat, melyek során tisztázzuk, mi kinek a tulajdona, és kinek mi jár.

Fontos lenne továbbá nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is hazaérkezni. Az emberek 69 százaléka állítja, hogy békésnek érzi magát otthon, de az általános életritmus és munkakövetelmények miatt egyre nehezebb megőrizni ezt a pozitív szellemi jelenlétet. Az emberek 27 százaléka kevesebb időt tölt családjával amiatt, mert valamilyen műszaki eszközt használ, 17 százalékuk pedig bűnösnek érzi magát a közösségi médiában töltött idő miatt. Sokan követik el azt a hibát is, hogy azonnal készre berendezett otthonra vágynak, és ha elérték, konzerválják is az adott állapotot, pedig szükségleteink az évek során jelentősen változhatnak. A kutatásból kiderül továbbá, hogy azok mernek nekivágni akár egy szoba átrendezésének is, akik nem sodródó, hanem vezető típusnak tartják magukat.

Kapcsolt kép forrása: IKEA