szerző:
MTI

Csaknem 3 milliárd forintból újítják fel az Olof Palme Házat: új főbejáratot kap és a homlokzat hiányzó elemeit is pótolják. Kiállítóhelyet és kávéházat alakítanak ki az épületben 14 hónap alatt.

Decemberben kezdődik az Olof Palme Ház átfogó műemléki felújítása a Városligetben. Az épület a tervek szerint kiállítóhelyként, kulturális közösségi térként nyílik meg Millenium Háza néven 2019-ben. Az 1885-ös Országos Általános Kiállításra, eredetileg Műcsarnoknak épített ház az utóbbi évtizedekben egyre rosszabb állapotba került, felújítása halaszthatatlanná vált – mondta kedden a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

©
©
©

Baán László szerint csaknem 3 milliárd forintot költenek az épületre, amit az eredeti tervek alapján újítanak fel. Eltávolítják az oda nem illő beépítéseket, visszaállítják az eredeti, Hermina út felőli főbejáratot és pótolják a homlokzat hiányzó majolikaelemeit. A régi-új főbejárat elé, a most ott álló betonfalak helyén rózsakertet alakítanak ki.

A miniszteri biztos szerint a felújított ház egyik felében interaktív kiállítással idézik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest világát, egyebek mellett egy több mint 100 négyzetméteres, háromdimenziós városmakettel és AR (kiterjesztett valóság) technológiai megoldásokkal. Az épület másik oldalában a Millenium Kávéház nyílik majd meg.

©
©

Sághi Attila, a Városliget Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a Városliget egyik legszebb épülete annak idején egyedülálló homlokzati díszítést kapott, még a pirogránit előtti Zsolnay-technológiával, az előkészítő szakaszban ezért alapos kutatást végeztek. Szerencsére fennmaradt a kerámia- és dísztéglaelemek mintakönyve, így a ház korhű módon lesz helyreállítható – magyarázta.

Az 1250 négyzetméter alapterületű épület a Műcsarnok számára kicsinek bizonyult, utána azonban soha nem tudta megtalálni igazi funkcióját, az utóbbi évtizedekben pedig az állagmegóvásra sem fordítottak kellő figyelmet a fenntartói.

©

A beruházás kivitelezési szerződését kedden írják alá az Épkar Zrt.-vel, majd a kivitelezésre 14 hónapot szánnak, ez után rendezik be a kiállítást, amely 2019-től fogadja a látogatókat – közölte Sághi Attila. Baán László elmondta azt is: az Olof Palme Ház nevét valószínűleg nem változtatják meg, benne azonban a Millenium Háza működik majd.