szerző:
MTI

Az ötemeletes könyvtárat három év alatt építették fel. A központi csarnok falain futó polcokon a könyvek egy része csak álca, de lehet, hogy ez nem marad mindig így.

Egy kívülről nézve leginkább háromdimenziós szemgolyóra emlékeztető futurisztikus könyvtár nyílt meg az északkelet-kínai Tiencsinben.

A dán MVRDV építésziroda álmodta meg az épületet, ami több mint 33 ezer négyzetméteres és körülbelül 1,2 millió könyv sorakozik benne – írja a The Daily Mail.

Az ötemeletes közkönyvtár központi csarnokának falain teraszosan végigfutó könyvespolcok egyszerre szolgálnak lépcsőként és ülőhelyként a látogatók számára. A könyvek mögött pedig olvasószobák, irodák és pihenőhelyiségek vannak.

©

Az október elején megnyílt könyvtár mindössze három év alatt készült el, aminek eredményeként a tervezőknek le kellett mondaniuk az eredeti elképzeléseik egy részéről. Ez azt jelenti, hogy a központi csarnok falain futó polcokon nem sorakoznak egészen a plafonig a könyvek, hanem néhány jól megpakolt polc után már csak alumíniumlapokra nyomtatott borítók láthatóak.

Az eredeti tervek szerint ezekhez a magasban lévő könyvekhez a polcok mögötti termekből lehetett volna hozzáférni. Azt, hogy valaha megvalósul-e ez az elképzelés, egyelőre nem tudni. Az álkönyveket addig is kötelek és mozgatható állványzat segítségével takarítják.

Az intézmény egy Tiencsinben épülő kulturális komplexum része.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!