szerző:
hvg.hu

Nem sok ország van az EU-ban, ahol az emberek kevesebb pénzt szánnának a lakásfenntartásra, mint Magyarországon.

A magyar háztartások összes kiadásának közel ötöde, egész pontosan 19,2 százaléka a lakásfenntartásra megy el – derül ki az Eurostat friss adataiból. Ez jóval az uniós átlag alatt van: az EU-ban az összes kiadás szinte pontosan negyedét szánják a lakásfenntartásra, valamint a rezsire.

A magyar adat gyakorlatilag nem változott tíz év alatt: egy évtizeddel korábban a kiadások 19,1 százalékát tették ki a lakással kapcsolatos költések. Tavaly összesen 11,1 milliárd eurót, azaz körülbelül 3400 milliárd forintot fizettek ki a magyarok a lakásfenntartásra.

A magyaroknál arányaiban kevesebbet csak a portugálok, az észtek, a ciprusiak, a litvánok, a máltaiak és a románok költenek lakhatásra. Az EU-ban Dániában, Finnországban és Nagy-Britanniában kell a fizetés legnagyobb részét a lakásfenntartásra fordítani.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!