szerző:
MTI

16,6 millió forintnak megfelelő dollárért kelt el egy árverésen a Nixon bukását okozó feltört ajtózár.

Egy árverésen 62 ezer 500 dollárért (16,6 millió forintért) talált gazdára az az ajtózár, amelynek felfeszítésével 1972-ben kezdetét vette az Egyesült Államok történetének legnagyobb, Nixon elnök lemondásához vezető politikai botránya.

A kétkilós sárgaréz zárszerkezetet a benne lévő kulccsal együtt, egy vastag falemezbe applikálva, fa talapzaton kínálták megvételre, két közjegyző által hitelesített, az eredetiséget igazoló levéllel együtt.

Az iratokban James Rednowers lakatos és James Herrald gondnok tanúsítja, hogy ezt a zárat feszítették fel a Nixon emberei által felbérelt betörők, hogy bejussanak a Demokrata Pártnak a Watergate-épületkomplexumban, a Virginia sugárút 2600. szám alatt lévő irodájába.

Az öt behatoló a 2-es lépcsőházból a 600-as lakosztályba vezető ajtón át jutott be 1972. június 17-re virradó éjszaka az ellenzéki pártirodába, hogy ott lehallgató berendezéseket helyezzen el. Hajnalban egy biztonsági őr vette észre, hogy valaki szigetelőszalaggal leragasztotta a zárat. A szerkezetet még aznap kicseréltették, a rendőrség pedig nyomozást indított betörés gyanújával.

Bár akkor még nem lehetett tudni, milyen történelmi jelentőségű végkifejlete lesz a rejtélyes ajtófeltörésnek, a régi zárat a kihívott lakatos, James Rednowes megőrizte, és tőle kérte vissza évekkel később a Watergate-komplexum gondnoka, James Herrald.

"Az amerikaiak képzeletét öt évtizede ragadja meg a Watergate-ügy. A Nixon-kormányzat bukását szimbolizáló zár egyaránt számot tarthat történészek és gyűjtők érdeklődésére" – írta ajánlásában az árverést lebonyolító aukciósház tulajdonosa, Nate D. Sanders.

Mindmáig Richard Nixon az egyetlen amerikai elnök, aki lemondásra kényszerült.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!