szerző:
hvg.hu

70 százalékkal emelkedtek az árak öt év alatt, és jóval több a készpénzes vásárló. A város ingatlanpiacának origója és fő mozgatórugója még mindig az egyetem.

Korábban Pécsett jóval kevesebb készpénzes vásárló volt, most azonban jelentős hányadban tesznek ajánlatot, kikosarazva így a hiteles vásárlókat – írta a Bama.hu. A befektetési céllal vásárlók továbbra is a belvárosban és az egyetemi karok környékén keresgélnek.

Egy megkérdezett ingatlanszakértő szerint tavaly óta egyre többen rendelkeznek készpénzzel, ennek egyik oka pedig az, hogy 2016. végétől folyamatosan fizetik ki a Quaestor-ügyfelek részére a kártalanításukat.

A készpénzes vásárlók megjelenése jelentős élénkülést okozott a pécsi ingatlanpiacon, a felértékelődés folyamatos, a lakások gyorsan elkelnek. Az új lakásokra elsősorban a csokosok vevők.

A panellakások átlagos négyzetméterára Pécsett 126 ezer forintról 214 ezer forintra nőtt az elmúlt öt évben, mely csaknem 70 százalékos emelkedést jelent. A panellakások között 2017 decemberében a legmagasabb négyzetméterár 295 ezer, a legalacsonyabb pedig 194 ezer forint, míg az átlagár 239 ezer forint volt.

A téglalakások átlagos négyzetméterára 202 ezer forintról 299 ezer forintra nőtt az elmúlt öt évben, ami szintén csaknem 70 százalékos emelkedést jelent. A legmagasabb négyzetméterár 392 ezer, a legalacsonyabb pedig 213 ezer forint volt.

A családi házak átlagos négyzetméterára növekedett a legkevesebbet, 169 ezer forintról 196 ezer forintra, mely 15 százalékos emelkedést jelent. A családi házak között 2017 decemberében a legmagasabb négyzetméterár 307 ezer, a legalacsonyabb 119 ezer, az átlagár 199 ezer forint volt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!