szerző:
hvg.hu

70 százalékkal emelkedtek az árak öt év alatt, és jóval több a készpénzes vásárló. A város ingatlanpiacának origója és fő mozgatórugója még mindig az egyetem.

Korábban Pécsett jóval kevesebb készpénzes vásárló volt, most azonban jelentős hányadban tesznek ajánlatot, kikosarazva így a hiteles vásárlókat – írta a Bama.hu. A befektetési céllal vásárlók továbbra is a belvárosban és az egyetemi karok környékén keresgélnek.

Egy megkérdezett ingatlanszakértő szerint tavaly óta egyre többen rendelkeznek készpénzzel, ennek egyik oka pedig az, hogy 2016. végétől folyamatosan fizetik ki a Quaestor-ügyfelek részére a kártalanításukat.

A készpénzes vásárlók megjelenése jelentős élénkülést okozott a pécsi ingatlanpiacon, a felértékelődés folyamatos, a lakások gyorsan elkelnek. Az új lakásokra elsősorban a csokosok vevők.

A panellakások átlagos négyzetméterára Pécsett 126 ezer forintról 214 ezer forintra nőtt az elmúlt öt évben, mely csaknem 70 százalékos emelkedést jelent. A panellakások között 2017 decemberében a legmagasabb négyzetméterár 295 ezer, a legalacsonyabb pedig 194 ezer forint, míg az átlagár 239 ezer forint volt.

A téglalakások átlagos négyzetméterára 202 ezer forintról 299 ezer forintra nőtt az elmúlt öt évben, ami szintén csaknem 70 százalékos emelkedést jelent. A legmagasabb négyzetméterár 392 ezer, a legalacsonyabb pedig 213 ezer forint volt.

A családi házak átlagos négyzetméterára növekedett a legkevesebbet, 169 ezer forintról 196 ezer forintra, mely 15 százalékos emelkedést jelent. A családi házak között 2017 decemberében a legmagasabb négyzetméterár 307 ezer, a legalacsonyabb 119 ezer, az átlagár 199 ezer forint volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!